<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218937" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европа няма д...

Църква, подкрепяща войната, ще опее Навални

01 Март 2024
0 130

Църква, подкрепяща войната, ще опее Навални. Aлексей Навални беше християнин, който осъди нахлуването в Украйна като безумно начинание, изградено върху лъжи. Но църквата, където ще бъде опят, прави дарения на руската армия и ентусиазирано рекламира подкрепата си за войната, пише Reuters.

Погребението на руския опозиционер ще се състои днес (1 март). Дотук се стигна след едноседмичната борба на майка му да получи тялото на своя син. Говорителите на Навални съобщиха, че опелото му ще се състои в църквата на иконата на Богородица “Упокой мъките ми” в югоизточната част на Москва, където някога е бил домът му. След това ще бъде погребан в близкото Борисовско гробище.

Траурни агенции масово отказват да организират погребението на Навални

Църква, подкрепяща войната, ще опее Навални
Снимка: Излъчване на живо / CNN

Редица публикации в социалните медийни платформи на църквата показват ясно подкрепата на нейното духовенство и паство за войната. В един видеоклип свещеник и друг мъж са показани да стоят пред автомобил “Нива” близо до църквата, купен с дарения за “нашите воини” в Украйна.

Друго видео, публикувано от църковното неделно училище, показва осем момичета, които маршируват под звуците на военна песен в Деня на защитника на отечеството, аплодирани от тълпата.

Reuters споделя и за по-ранни публикации, които показват как богомолците в църквата са събирали пари за дронове и други артикули за руските войски. Доброволци са изплели камуфлажни мрежи, а деца са писали на войниците. Това са ясни знаци, че църквата изцяло подкрепя войната.

Началникът на украинското разузнаване разкри от какво е починал Навални

Властите поставят заграждения в центъра на Москва заради погребението. С тях оформят коридори от близката метростанция до църквата. Както и на моста, по който може да се отиде до гробището, където поставят арки с детектори за сигурност.

Църква, подкрепяща войната, ще опее Навални
Снимка: Излъчване на живо / CNN

Руски журналист разказа, че заграждения има и до дома, в който живееше опозиционният лидер. Появиха се и първите съобщения, че около храма има проблеми с достъпа до мобилен интернет.

Съпругата на Навални каза тази седмица, че не е сигурна дали събитието ще премине мирно или полицията ще го използва, за да арестува поддръжници на нейния съпруг, дошли да се простят с него. Адвокатите посъветваха онези, които планират да отдадат почит, да намалят риска, като не носят транспаранти, тениски с лозунги и не се поддават на “провокации”.

Църква, подкрепяща войната, ще опее Навални

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции