<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219044" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Психично бол...

За първи път жена бие камбаните на храм-паметника в Шипка (видео)

02 Март 2024
0 93

За първи път жена бие камбаните на храм-паметника в Шипка. 22-годишното момиче е медицинска сестра и е първата жена звънар на емблематичния манастир „Рождество Христово“, разказва NOVA.

Не, паметникът на Шипка няма да бъде демонтиран (видео)

Николина и Стефан са младо семейство, решило да се премести от Варна в малкото градче Шипка. Тя е медицинска сестра, а той треньор по колоездене. Двамата вече близо две години изпълняват магнетичната камбанна композиция от кулата на храма в Шипка. “Редовно се качвахме в храма и веднъж решихме да останем, за да чуем камбаните на дядо Дечко”, заяви Николина.

А той е един от легендарните звънари в България. Незрящият мъж отдава 50 години от живота си на камбанния звън. “Усещането просто отвътре ми идва. Това е нещо, което ме удовлетворява”, споделя Дечко Гарбатулов.

Стефан изпитва голям респект към него, защото той ги е научил как да станат звънари. “Когато се честваше 120-годишнината на храма, трябваше отново да се звъни голямата камбана, понеже поради реставрацията три години не беше звъняла. Тогава съпругът ми трябваше да изпълни тази роля, но аз му казах, че искам да пробвам. Известно време звънях аз, после той се включи и след това и дядо Дечко. Накрая направих една извадка на целия звън, който е оригиналният от построяването на храма и лека полека започнах да се уча”, разкри Николина.

За първи път жена бие камбаните на храм-паметника в Шипка (видео)
снимка: NOVA

Общо 12 камбани

Така вече от година и половина Николина звъни църковните камбани. Удрянето на 12-тонната камбана е детска мечта на Стефан, която успява да сбъдне. “Всеки храм си има собствена мелодия. Особено тези, които са с много камбани. Това е още от осветяването на храма и от откриването му. Звънът се предава вече 120 години от звънар на звънар и така до ден днешен се опитваме да съхраним тази мелодия,” обясни той.

С ръце и крака Николина удря едновременно общо 12 камбани. “Всяка една е различна посвоему  комбинация, която са направили още от едно време. Тя е много звучна и емблематична за храма ни”, казва още Николина.

Стефан управлява близо 300-килограмовото махало на най-голямата 12-тонна камбана. “Просто трябва да засилиш махалото, за да хване инерцията и оттам нататък вече почваш да звъниш. Трябва да знаеш ритъма на самия звън, кога да спреш и кога да започнеш. Понякога трябва да прецениш колко силно да удариш, за да не заглуши голямата камбана прекалено много другите, защото все пак тя е басова камбана за заден фон”, разяснява той.

17 минути

17 минути. Толкова време вибрира 12-тонната камбана след като веднъж бива ударена. А за минути Николина и Стефан взели решението да се установят от Варна в Шипка. “Просто решихме да се върнем към по-обикновения, към по–простичкия живот. Тук е много по–спокойно от големия град. Човек може да остане насаме със себе си и всичките неща, които го натоварват в големия град тук ги няма”, подчертава той.

Николина и Стефан както заедно съхраняват уникалната 120-годишна песен на камбаните, така и животът им е в пълен синхрон.

За първи път жена бие камбаните на храм-паметника в Шипка (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции