<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219312" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Кучето умря ...

Прокуратурата проверява Югозападния университет за корупционни практики

05 Март 2024
0 471

Прокуратурата проверява Югозападния университет за корупционни практики. Окръжната прокуратура в Благоевград се е самосезирала незабавно след разпространението в медиите на информация относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски”, съобщават от пресцентъра на институцията. Поводът са публикации в медиите, свързани оценяването на студенти в Югозападния университет „Неофит Рилски”.

През декември 2023 г. историкът и вече бивш преподавател от Югозападния университет в Благоевград Стефан Дечев информира за фалшифицирани подписи и дипломи без изпити в учебното заведение. Студенти от Югозападния университет в Благоевград се дипломирали с фалшифицирани оценки от изпити, които никога не са провеждани. По думите му системно подписът му е бил фалшифициран за оценки по дисциплини, по които е преподавал.

Твърдения за фалшифицирани подписи и дипломи без изпити в български университет

Прокуратурата проверява Югозападния университет за корупционни практики

Прокуратурата е образувала преписка по случая. Възложена е проверка на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД на МВР в Благоевград за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в публикациите. Тя включва снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници.

В хода на проверката се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител. Наред с това се установяват и служители, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Очаква се проверката да приключи до 20 март.

Твърденията на бивш преподавател за фалшиви оценки в ЮЗУ се оказаха истина

Проверка бе разпоредена по-рано и от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. При нея са открити редица нарушения, стана ясно през януари тази година. Сред тях нанасяне на оценки в главните книги при липсващи изпитни протоколи. Също вписани оценки по дисциплини, които са водени от един преподавател, но са подписани от друг човек.

Очевидно проблеми има. Очакваме резултатите от прокурорската проверка и се надяваме на адекватни наказания!

Прокуратурата проверява Югозападния университет за корупционни практики

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции