<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219319" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българският ...

OpenAI обяви следващия си ход в областта на изкуствения интелект – видео генератор

05 Март 2024
0 94

OpenAI обяви следващия си ход в областта на изкуствения интелект – видео генератор. Sora е инструмент, който прави кратки видеоклипове чрез текстови инструкции. Google, Meta и Runway ML са сред другите компании, разработили подобна технология.

Високото качество на видеоклиповете, показани от OpenAI, изненада наблюдателите, пише Voice of America. Ма обаче известни проблеми, които ще бъдат отстранени. Резултатите доведоха и до опасения относно възможните етични и обществени ефекти.

Инструментът все още не е публично достъпен.

OpenAI дава ограничена информация за това как е създаден. Компанията също така не е посочила какви изображения и видео източници са използвани за обучението на Sora.

OpenAI обяви следващия си ход в областта на изкуствения интелект &#8211; видео генератор
Снимка: iStock

New York Times и някои писатели са предприели съдебни действия срещу OpenAI за използването на защитени с авторски права писмени произведения за обучение на ChatGPT.

От компанията посочват, че комуникират с артисти, политици и друг представители на обществото, преди новият инструмент да бъде публично достъпен. Работи се и с „червени екипи“ – хора, които се опитват да открият проблеми и да дадат полезни предложения за разработването на Sora.

„Ние работим с червени екипи – … експерти в области като дезинформация, насаждащо омраза съдържание и пристрастия, които ще тестват конкурентно модела“, посочиха от компанията.

Работи се и по изграждането на модели, които да помогнат за откриването на подвеждащо съдържание. Като например класификатор за откриване, който може да разбере кога видеоклипът е генериран от Sora.

Джим Фан е мениджър в NVIDIA Research, световен лидер в изчисленията с изкуствен интелект. Той казва, че Sora е надминала очакванията. Макар да не съществуват в реалния живот, сцените, създадени от Sora, са изключително добри, допълва NOVA.

Доминик Лийс от университета в Рединг посочва, че OpenAI е отказал да споделя своите данни за обучение. Изследователят е на мнение, че вероятно изкуственият интелект е използвал работата на много режисьори, аниматори, фотографи и други артисти без тяхното съгласие. Лийс казва, че няма действащи закони, които да защитават творците с напредването на технологиите.

Българският чатбот BgGPT не познава създателите си

OpenAI обяви следващия си ход в областта на изкуствения интелект – видео генератор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции