<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219391" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ердоган с пос...

Доган иска да разшири летния си сарай с още малко от държавната площ

06 Март 2024
0 253

Доган иска да разшири летния си сарай с още малко от държавната площ. От Областната администрация в Бургас съобщиха, че дружеството “Стрейтлайн” ЕАД е поискало да бъде вписано като съсобственик в държавен терен в лесопарк “Росенец” с площ малко над 35 дка.

“Стрейтлайн” ЕАД е проектант на сарая на Ахмед Доган. Сега става дума за имот, който представлява дълга ивица, минаваща непосредствено покрай морето и която опира точно до т.нар. Догансарай.

Дружеството, собственост на архитекта на сарая Калин Тихолов, е бивш собственик на два съседни поземлени имота. Тяхната площ е съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м.

Става ясно, че областният управител на Бургас Пламен Янев е обжалвал това искане за вписване на 35-те декара. Причината е, че в границите на имота попадат площи от морското дъно и морската акватория, които по закон са публична държавна собственост и върху тях дружеството не би могло да придобие собственост. Освен това областната управа твърди, че “действащата кадастрална карта очевидно не отразява коректно границата на морския бряг”.

Доган иска да разшири летния си сарай с още малко от държавната площ

От бургаската администрция подчертват, че в държавния имот също така е реализирано и строителство без одобрени строителни книжа и разрешения – триетажна масивна сграда, както и монолитно изградена подпорна стена, завършваща с метална защитна ограда. Височината на стената е около 6,50 м и гранични с морския бряг. Функцията ѝ е за стабилизиране и брегоукрепване на двата частни имоти, понастоящем собственост на Хермес Солар ООД (също свързана с Доган – бел.ред.).

Проверка установява, че изграждането на подобна укрепителна стена не ебило необходимо, тъй като няма наличие на регистрирано активно свлачище или силна ерозия на морския бряг.

“През годините държавата не е защитила интересите си в района на Росенец, така че очаквам една дълга съдебна процедура по този казус”, коментира общастният управител на Бургас. Затова и спорът между областната управа и фирмите около Доган за незаконните постройки продължава.

Коментарът на “Господарите”

Историята за “Догансарай” датира от 2020 г. Още тогава ние от “Господарите” бяхме сред малкото медии, позволили си да разкажат за незаконните и спорните обстоятелства около въпросните сараи. Припомнете си репортажите ни по темата:

Бургаски общинари убеждавани да гласуват ЗА “Сараите на Доган” да станат частен терен?

Пристанището пред „Сараите” расте без разрешителни (РЕПОРТАЖ)

Седмици след репортажите ни, през лятото на 2020 г., държавната охрана на Доган изхвърли съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, който се опита да слезе с лодка на плажа. В последствие общината назначи проверка. Тя доказа, че двете сгради в държавните терени са незаконни. 

“Господарите” с горещ коментар за скандала около сараите на Доган

Последва вълна от протести в цялата страна, чийто успех бе включването на плажа в кадастралната карта като плаж държавна обществена собственост.

През 2021 г. Министерски съвет отпусна 68 200 лв. за премахване на две от незаконните постройки на територията на лесопарк “Росенец”. 3 години обаче никоя фирма не се “престраши” да спечели тази обществена поръчка.

Луксозните имения на Доган и Гайтански са бетонирани лъжи за обществена сметка

Едва през ноември 2023 година, най-накрая се предприеха действия срещу своеволията на фирмите, свързани с Доган. След като никоя фирма не пожела да се заеме с премахвнето на постройките, Областната администрация в Бургас връчи директно короната. Премахнат беше метален павилион, служещ за охранителен пост на лятната резиденция на почетния председател на ДПС.

Ние все още очакваме обещаните процедури и за останалата част от незаконното строителство в сарая. Но явно през това време тече акция за неговото разширване…

Доган иска да разшири летния си сарай с още малко от държавната площ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции