<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219417" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокурорите ...

Съдия, сочена за приближена до Нотариуса: Това е клевета, не го познавам

06 Март 2024
0 345

Съдия, сочена за приближена до Нотариуса: Това е клевета, не го познавам. Това заяви съдия Галя Георгиева, която сама поиска да бъде изслушана от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Галя Георгиева беше съдия в Апелативния специализиран наказателен съд. А след закриването му правораздава в Апелативния съд в София. Името ѝ беше споменато в парламента миналата седмица. Тогава бяха изслушани бизнесменът Веселин Денков, съпругата му Ивайла Бакалова и адвокатът му Ина Лучева.

Те разказаха как съдия Герогиева се е произнасяла по мерките за неотклонение на Денков, който беше задржан 9 месеца под стража по обвинения в лихварство. Докато беше в ареста Ивайла Бакалова и Антикорупционния фонд публикуваха разследването си “Списък за бърз контрол”. В него Мартин Божанов-Нотариуса и адвокат Емил Писков искат от Бакалова 100 хил. евро, за да бъде освободен от ареста.

Георгиева призова членовете на колегията да изгледат разследването на АКФ, което нарече “филм, създаден от г-жа Бакалова с любезното съдействие на АКФ”.

“В три от епизодите беше коментирана моята особа чрез Яне Янев, който казва, че аз съм негов човек в апелативния спецсъд и че не правя нищо не ходя дори до тоалетна, без да питам Сотир Цацаров. Уважавам изключително много бившия главен прокурор, това е един изключително интелигентен мъж, вие всички го познавате и няма да допусна подобни разсъждения от политици. Това е обидно и искам да ви кажа, че никога и по никакъв повод аз не съм произнасяла съдебните си актове под въздействието на никого”, коментира съдията.

Съдия, сочена за приближена до Нотариуса: Това е клевета, не го познавам

АКФ: Клубът на Нотариуса е бил охраняван от МВР

Антикорупционния фонд изземва функциите на прокуратурата, а парламентът се намесва в работата на съдебната власт с комисията за Нотариуса.

Съдия Георгиева обясни, че е тук, за да защити своето име на съдия с 40-годишен стаж. “Няма да допусна по мой адрес да се разпространяват клевети, да бъда набедявана в престъпление и да се уронва моето име на съдия. Бях член на ВСС. Познават ме в цялата страна”. Това заяви тя и добави, че е поискала да бъде изслушана днес от Прокурорската колегия, за да защити и името на семейството си, и на нейните колеги.

Тя декларира, че няма доверие на парламентарната комисия, която работи по случая с Мартин Божанов-Нотариуса.

Георгиева отбеляза, че в комисията присъстваха и представители на Антикорупционния фонд. “Те се занимават с мярката за неотклонение на Денков от 2021 г. Като съдия, който от 40 г. се занимава с тази дейност, си задавам въпроса какъв е предметът на дейност на Антикорупционния фонд. Над прокуратурата ли стои Антикорупционният фонд”, попита тя и добави, че в България има разследващи органите в лицето на МВР, има прокуратура, има съд. “Недопустимо е фондация да изземва функции на прокуратурата”, категорична е тя.

Съдията намекна, че иска да бъде изслушана и от Парламента.

“От известно време работим под политически натиск. Филмът на АКФ се разпространява от 2021 г. Още тогава исках ВСС да ме изслуша, но не пожелаха. Очаквам депутатите да ме поканят, за да кажа какво мисля. В нашата работа няма подсъдими, които да са доволни. Питам парламента – къде е независимостта на българския магистрат?”, добави още съдия Георгиева.

“Българският магистрат заслужава уважение. Съдебната власт трябва да бъде независима”, заяви Георгиева.

Видео: “Дневник”

Съдия, сочена за приближена до Нотариуса: Това е клевета, не го познавам

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции