<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219468" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж изнасили ...

Полицейските коли само “престоявали” пред “Осемте джуджета”, твърди МВР

06 Март 2024
0 393

Полицейските коли само “престоявали” пред “Осемте джуджета” между януари 2018 и март 2021 г., твърди МВР. Нямало доказателства полицаи да са охранявали заведението и собствениците му. Това се казва в съобщение на МВР от сряда, пише Свободна Европа.

Новината идва, след като през 2020 г. в разследването на Антикорупционния фонд собственикът на фирмата за асансьори „Изамет“ Илия Златанов разказа, че е станал жертва на схема за изнудване и изземване на бизнеса му, в която участват магистрати. Като централна фигура в нея той посочи бившия следовател Петьо Петров – Еврото, който беше собственик на ресторанта „Осемте джуджета“. В разследването Златанов каза, че ресторантът и самият Петров са били охранявани от полицията. А пред заведението винаги е имало полицейски автомобил.

В доклада на дирекция „Инспекторат“ се посочва, че в периода от 01.01.2018 до 31.03.2021 г. е осъществяван престой на служебни полицейски автомобили в близост до ресторанта. Комисията не е намерила доказателства за пряка ангажираност на полицейски служители в охраната на заведението и наемателите му“, се казва в съобщението на вътрешното министерство.

Полицейските коли само &#8220;престоявали&#8221; пред &#8220;Осемте джуджета&#8221;, твърди МВР

Констатиран е също занижен контрол и дисциплинарни нарушения, свързани с реда на извършване на обход на патрулите. Проверката по случая пък била постановена през лятото на 2021 г. от тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

Кръгът “Осемте джуджета” в момента единствено просперира в прокуратурата

МВР съобщава още, че настоящият вътрешен министър Калин Стоянов е разпоредил проверка след разпространени снимки на хора, за които се твърди, че са полицейски служители и са „осъществявали към онзи момент нерегламентирана дейност по охрана на лица и обекти“.

За случая с „Осемте джуджета“ и влиянието на Петьо Еврото в съдебната система се заговори след убийството на Мартин Божанов.

Божанов също беше свързан с подобна схема за влияние. Този случай доведе до множество разкрития за предполагаем чадър над Нотариуса и Еврото.

Разбра се, че в прокуратурата съществуват данни, че двете предполагаеми групи за търговия с влияние в съдебната система са свързани и с бившия главен прокурор Иван Гешев, и с настоящия Борислав Сарафов. Парламентът и ВСС създадоха комисии, които да проучват връзките на Нотариуса, но не и за „Осемте джуджета“.

Градската прокуратура с обяснение за прекратеното дело срещу Пепи Еврото

Преди седмици бившата районна прокурорка Невена Зартова разкри, че в рамките на разследване срещу Еврото, започнало през миналата пролет, в негови жилища са намерени чували с чернови на прокурорски постановления, флашки, дискове, компютри и касети с компромати. Тя описа тези разкрития като “най-голямата корупционна схема” в съдебната система.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Полицейските коли само “престоявали” пред “Осемте джуджета”, твърди МВР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции