<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219559" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Община изрин...

Столични доброволци почистват детски площадки и междублокови пространства (видео)

07 Март 2024
0 65

Доброволци почистват детски площадки в София, показва bTV. Те се организират в социалните мрежи и само за няколко часа придават нов облик на пространствата пред блока.

Януари 2024 г. слага началото на акциите на доброволците – да почистват площадките в столичния квартал „Младост“.

Самият мотив – да започнем тази инициатива, бе провокирана от нуждата, разбира се. Зимата ни връхлетя изведнъж, имаше много листна маса по дърветата, която се примеси със снега и впоследствие с отпадъци на зелените площи. Детските площадки се замърсиха за много кратко време.“, обяснява организаторът Асен Асенов.

Със сигурност крият опасности най-вече за малчуганите. Има много опасни боклуци, които се крият под листата и прахоляка. Също така част от площадките особено в „Младост“ имат нужда от реставриране и реконструкция. Човек трябва да има едно наум преди да позволи на детето си да ползва която и да е площадка в района.“, твърди доброволецът Христо Пейнов.

Столични доброволци почистват детски площадки и междублокови пространства (видео)
Източник: Facebook / Младостчани

Доброволци чистят морското дъно край плаж “Нестинарка” (видео)

Вместо да чакат ремонтите, доброволците сами запретват ръкави и ги превръщат в чисто нови.

Със сигурност трябва да дадем личен пример. Много е лесно човек да посочи някого с пръст и да му нарежда какво да прави. Друго е да се хване и лично със собствените си ръце да покаже как трябва да се получи едно нещо. Специално за почистване не трябват на човек повече от 5 минути на ден. Много хора си мислят, че общината е длъжна да им чисти около блока и около входа, но то не е така.“, допълва Христо Пейнов.

Технологията е ясна – градински инструменти и малко свободно време. А най-големите помощници се оказват най-малките.

То заради тях го правим и те реагират наистина много позитивно, мотивиращо спрямо всички доброволци. Самите те инициират и се включват със собствени идеи. Поемат почистването на пясъчници, обичат да метат, дават добър пример.“, казва още Асен Асенов.

Досега са почистени четири детски площадки и няколко междублокови пространства. А следващата акция „Чистота“ е планирана за следващата седмица.

Коментарът на “Господарите”

Подкрепяме тази страхотна инициатива и будно гражданско съзнание, защото опазването на обществените пространства е и наша отговорност. Така възпитаваме и подрастващите да ценят и уважават мястото, където живеят. Това показва и как с малко труд и свободно време заедно можем да допринесем за по-добрия ни бит.

Надяваме се и общината да се включи по-активно в поддръжката на детските площадки и паркове.

Столични доброволци почистват детски площадки и междублокови пространства (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции