<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219597" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдебна зала ...

Швеция стана 32-ият член на НАТО

07 Март 2024
0 73

Швеция стана 32-ият член на НАТО, след като в четвъртък премиерът Улф Кристерсон официално предаде документи за присъединяване на Държавния департамент на САЩ.

С получаването на този инструмент за присъединяване ми позволете да бъда първият, който приветства Швеция като страна по Вашингтонския договор и 32-ия член на Организацията на Северноатлантическия договор“. Това каза държавният секретар Антъни Блинкен в четвъртък заедно с шведския министър-председател, съобщи CNN.

Документите се поставят в трезор в Държавния департамент, който служи като депозитар на договора за НАТО.

Желанието на Швеция да се присъедини към блока беше провокирано от руската инвазия в Украйна преди повече от две години. Това обаче беше възпрепятствано в продължение на месеци от Турция и Унгария, които имат приятелски отношения с Москва и забавиха ратифицирането на присъединяването на Швеция.

Швеция стана 32-ият член на НАТО
Снимка: iStock

Членството на скандинавската държава означава, че всички съюзници в НАТО, включително и САЩ, се задължават да защитават страната, ако бъде нападната, както и обратното. Стокхолм освен това допринася към пакта със значимата си военна индустрия, която вече снабдява няколко държави от алианса.

Окончателно: Турция даде зелена светлина за влизането на Швеция в НАТО

Швеция стана 32-ият член на НАТО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции