<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219651" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цънцарова и Й...

Гвоздейков нападна медия и Хинков заради медицинския хеликоптер (видео)

08 Март 2024
0 146

Гвоздейков нападна медия и Хинков заради медицинския хеликоптер. Вчера bTV излъчи репортаж, в който твърди, че има 7 констратирани забележки по съоръжението, което най-накрая пристигна у нас в началото на февруари.

Транспортният министър Георги Гвоздейков не беше очарован от видяното. Той реагира остро както срещу медията, така и срещу здравния министър Христо Хинков. Гвоздейков е категоричен, че конкретният репортаж е имал за цел да направи сензация и да внесе паника в обществото. Излъченото в него няма нищо общо с истината, твърди министърът на транспорта.

Първият ни медицински хеликоптер все още не може да лети (видео)

Острата реакция се породи от документ, който медията показа. В него се посочват няколко забележки, установени от експерти на оператора на хеликоптера дружеството “България Хели Мед Сървиз”. Сред нередностите са липсата на т.нар. черна кутия, проблем с механизма за отваряне и затваряне на пътническата врата, отлепвания на уплътненията на пилотските врати и др.

По адрес на здравния министър, който направи коментар след представянето на документа, Гвоздейков каза: “Когато не разбираш нещо, просто не говори”. Той е категоричен, че връчването на проекта за управление на здравното министерство, е огромна грешка.

Все пак Гвоздейков потвърди забележките в доклада и днес уточни пред bTV, че само няколко дни преди да излети хеликоптерът от Италия за България, екип от дружеството е отишъл на място във фабриката, за да огледа летателната машина. Именно тогава установяват проблемите и ги посочват на италианските производители.

Транспортният министър не спази обещанието си за медицинския хеликоптер

Гвоздейков нападна медия и Хинков заради медицинския хеликоптер (видео)

По думите на транспортния министър няма как да не бъде отстранен всеки един, дори и малък проблем, преди хеликоптерът да получи разрешение за летене. Той уточни, че при пристигането си на българска територия, машината е разполагала с всяко необходимо оборудване, като в момента предстои синхронизиране на софтуера за автопилот.

“Как си представяте италианските власти да издадат документ, който позволява полет, ако има проблеми? Това е пълен абсурд. Голяма част от сглобяването на хеликоптера се извършва ръчно. Забележките са изключително незабележителни, но представени така, звучат ужасяващо. Скъсано гумено уплътнение може да стане от докосване с отвертка. Проблемът със затварящия се механизъм е за 3-4 милиметра”, коментира разпалено транспортният министър.

Гвоздейков срещу Хинков

Министърът на здравеопазването Христо Хинков каза в интервю, че пускането на летателната машина ще се забави заради “допълнителни технически проблеми”, които се откриват в доставения вече хеликоптер. Той допълни, че хеликоптерът трябва да бъде дооборудван. Това изказване видимо ядоса Георги Гвоздейков.

Първият пристигнал медицински хеликоптер у нас не е годен за планинско спасяване (видео)

“Когато не разбираш, просто не говори. Единственото му дооборудване към онзи момент най-вероятно е, че трябва да му се сипе гориво, за да излети. Голямата глупост е, че този проект е даден да се управлява от хора, които не разбират. Най-голямата грешка е, че проектът е вкаран за управление в Министерството на здравеопазването, защото те са бенефициент на парите по него, които пък са по Плана за възстановяване”, допълни Гвоздейков.

Все пак транспортният министър увери, че “дефектите” вече са отстранени и медицинският ни хеликоптер е напълно изправен. По думите му процесът на сертификация ще бъде извършен до края на март. Гвоздейков показа документ от италианската компания производител, че към момента може да се обучава екипажът на машината. Обучението предстои, заяви министърът на транспорта.

Кой е прав и кой е крив ще стане ясно, когато на медицинският хеликоптер се наложи да извърши своята първа операция. Надяваме са думите на траспортния министър да не са въздух под налягане и съоръжението да е наистина изправно! Страната ни отдавна се нуждае от въздушна медицинска помощ! След много неспазени обещания, най-накрая хеликоптерът все пак пристигна, крайно време е да заработи адекватно!

Гвоздейков нападна медия и Хинков заради медицинския хеликоптер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции