<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219868" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ретро вълна з...

Русия отново въвлича българско училище в пропагандна акция

10 Март 2024
0 490

Русия отново въвлича българско училище в пропагандна акция. Според информация на руското посолство в София, публикувана на 4 март в страницата му във Фейсбук, ученици от т.нар. Руска гимназия в Бургас са участвали в телевизионен мост със свои връстници от лагера “Артек” в незаконно анексирания от Русия Крим. Според съобщението децата разговаряли “за необходимостта да се противопоставят на влошаването на отношенията между нашите народи“. Като инициатори на този диалог са посочени няколко организации, които открито и пламенно винят “агресивния Запада” за войната, която Владимир Путин започна в Украйна през 2002 г. Проверка обаче показва, че обявеният празничен телемост е фалшива новина, пише журналистът Спас Спасов в публикация за Дневник.

Профилираната гимназия за чужди езици “Васил Левски” е известна като Руската гимназия в Бургас, защото е била такава между 1963 и 1992 година. В началото на 90-те години е трансформирана. Все още в някои публикации и сред бургазлии често е наричана така. Няма официална информация в града да има друго руско училище, което да имат предвид от посолството.

Съобщението, публикувано във Фейсбук, е сравнително кратко, придружено също от кратко видео от лагера “Артек”, на което се виждат и момичета, облечени в носии, подобни на български. Стилът на информацията напомня и за времето отпреди 1989 г., когато българските ученици бяха настойчиво приканвани от преподавателите си да водят кореспонденция с връстници от тогавашния Съветски съюз. Те обикновено започваха с думите: “Мило съветско другарче!“.

Фактите

На 4 март посолството на Руската федерация съобщава, че по случай българския национален празник 3 март, децата в Кримския лагер, наричани “артековци”, чули “познавателен разказ от водещите за историческите, културните и духовните връзки на руснаци и българи, както и как да ги съхраним в съвременния свят“.

На празника беше организиран телемост между “Артек” и Руската гимназия в Бургас“, пише в текста. „От кратък исторически екскурз (бел. ред. – така е оригиналният превод в публикацията, на руски е използвана думата за екскурзия) участниците в срещата се запознаха с датата 3 март, нейното значение за народите на България и Русия. Говориха за необходимостта да се противопоставим на влошаването на отношенията между нашите народи“.

Русия отново въвлича българско училище в пропагандна акция
Снимка: iStock

Директорът на т.нар. Руска гимназия в Бургас Весела Иванова отрича да е имало подобно събитие:

Това е политическа интрига, в която някой се опитва да ни замеси. Няма наши ученици, които да са участвали в подобен телемост. Такова събитие не е планирано в нашия календар и нито един от колегите не е участвал в неговото организиран. Не знам как името на училището ни се е оказало замесено в това. В нашето училище има както руски, така и украински деца“.

Ето какво посочват от Министерството на образованието и науката:

Проверка в профилираната гимназия за чужди езици “Васил Левски” в Бургас установи, че училището не е инициирало и няма участие в цитираното в публикациите събитие. Нито един учител от училището не е дал заявка за участие в подобен телемост. Не е установено и участие на ученици от училището в посоченото в публикациите събитие“.

Елитна варненска гимназия се превърна в подиум за проруска пропаганда

Децата са ни скъпи

Това не е първият случай, в който Кремъл прави опит да въвлече българско учебно заведение в пропагандна акция. В началото на февруари м.г. ученици от варненската хуманитарна гимназия “Константин Преславски” бяха задължени от директора ѝ да участват в конференцията “Търсеният мир в съвременния свят”, чиято програма трябваше да започне с приветствено слово на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, произнесено на живо. След остра реакция на ученици и родителите им Митрофанова изпрати приветствието си писмено, но конференцията все пак се състоя. Неин организатор се оказва известната с прокремълските си, антиевропейски и антиатлантически позиции проф. Нина Дюлгерова. По-късно се разбра, че през последните години Дюлгерова е организирала серия от подобни конференции в същото учебно заведение.

За всички тях, както и сега – за т.нар. телемост с кримския лагер “Артек” Министерството на образованието е научило от въпросите, изпратени от Дневник, пише още авторът.

Русия отново въвлича българско училище в пропагандна акция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции