<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219913" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жана Бергенд...

Нова измамна схема източва стотици хиляди левове от банкови карти (видео)

11 Март 2024
3 1629

Измамни схеми за източване на банкови карти в интернет за стотици хиляди левове набират сила в цялата страна, предупреди инспектор Коста Котавов от ОДМВР-Сливен по БНТ.

Двама души на 24 и 26 години са задържани във Варна за извършени измами в интернет. Те са получавали достъп до банкови сметки на множество потребители в цялата страна.

От началото на 2023 година се увеличават подадените заявления от граждани за достъп до мобилното им банкиране и източване на банковите им сметки. Установи се, че това престъпление се извършва на територията на цялата страна. Посредством фишинг имейли клиенти на банки са заблуждавани и са предоставили данни на измамниците, с които те са източвали сметките им.“, обяснява Котавов.

“Хората, които извършват тези престъпления, са изключително добре подготвени и е много трудно да им се противодейства. Съветвам хората при получаване на имейл, в който им се искат лични данни, пароли, данни от личните карти – да не се доверяват. Напомням, че банките не изискват такива данни.“, уточни инспекторът.

Нова измамна схема източва стотици хиляди левове от банкови карти (видео)
източник: istockphoto

Чатбот измама: Пенсионери се оказват с договори за заем след рекламни събития (видео)

Той призова гражданите да бъдат внимателни и с онлайн пазаруването, защото престъпниците, оперирайки с чужди банкови сметки, са много изобретателни. И посъветва да се пазарува от проверени сайтове.

Коментарът на “Господарите”

Бъдете изключително подозрителни към всякакви имейли и съобщения, искащи от вас да предоставите лични данни. Наистина престъпниците измислят все по-изобретателни схеми и става все по-трудно да установим, че сме жертва на измама.

При съмнения, винаги е добре да се свържете директно с институцията, която изпраща предполагаемия имейл. Не използвайте телефони или имейл адреси, които са в полученото съобщение, защото те могат да са недействителни. Разровете се в интернет за информация от други хора, отидете на интернет страницата и използвайте посочените там контакти.

Също така бъдете предпазливи, когато използвате сайтове за обяви и онлайн търговия, тъй като престъпниците имат свободен достъп до личните данни на потребителите.

Нова измамна схема източва стотици хиляди левове от банкови карти (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции