<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=219945" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Медици от бол...

В пловдивската библиотека “Иван Вазов” спорят за съдбата на приютения котарак Гого

11 Март 2024
0 2059

Персоналът и ръководството на народна библиотека “Иван Вазов” в Пловдив спорят за съдбата на приютения котарак Гого, става ясно от репoртаж на bTV. Ръководството иска да изгони на улицата котарака, за да не отблъсква читателите, които не харесват котки.

Гого се появил в градската библиотека на Гергьовден преди 10 месеца и оттогава е талисман на библиотекарите, които го обгрижват с любов. Котето е изключително спокойно, любвеобилно и общително.

Котаракът също има множество почитатели и събира безпрецедентна вълна от съпричастност. До момента са събрани над 8000 подписа с настояване той да остане в сградата на пловдивската библиотека.

Петгодишният котарак разполага с къщичка в една от залите за свободен достъп. Неговите почитатели читатели всеки ден му носят храна и се радват на присъствието му сред лавиците с книги.

Запознайте се с украинския котарак, отвлечен от руски военни, а сега бежанец (видео)

В пловдивската библиотека &#8220;Иван Вазов&#8221; спорят за съдбата на приютения котарак Гого
Котаракът Гого. Снимка: bTV

Персоналът на библиотеката му е направил и специлна дървена къщичка отвън с хранилка.

Домашният любимец може да излиза на разходка, когато пожелае.

Първите месеци Гого живял в залата за свободен достъп на читатели нелегално. Ятаци библиотекарки му осигурявали закрила тайно от директора на библиотеката. Сега обаче тайната излязла наяве и той е категоричен, че Гого трябва да напусне сградата, за да не пренся зарази и да не плаши читателите, които не обичат котки.

Библиотекарките са категорични, че Гого е обезпаразитен, но ръководството е непреклонно. Пред bTV обаче директорът на библиотеката Димитър Минев признава, че преди век в сградата ѝ е имало котки на щат, на които официално е осигуряван дневен порцион храна.

Четириногите е трябвало да се борят с гризачите в книгохранилищата. Сега, по думите на Димитър Минев, в библиотеката няма гризачи и затова не се налага наемането на щат на котаци. Гого имал афинитет към хубавата литература. Обичал предимно да лежи до лавиците с български класици.

Пребиваването на Гого в библиотеката не представлява чак такъв сложен казус. При положение че няма изрична забрана и е вече обезпаразитен, то управата може да закачи табела, информираща алергичните или наплашени хора за неговото присъствие.

,В пловдивската библиотека “Иван Вазов” спорят за съдбата на приютения котарак Гого

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Заря Колева

    12 Март 2024

    Аз от цялото си сърце подкрепям прекрасния котарак !

Покажи всички Скрий

Реакции