<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220250" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Светият сино...

Горан Благоев: Силно е егото в някои митрополити, вече сънуват патриаршеското було (видео)

14 Март 2024
0 517

Много е силно егото в някои митрополити и мисля, че те вече сънуват патриаршеското було. Въпрос е на трезвостта на Светия синод да възпре тези процеси и да избере този, който ще бъде най-благото нещо за нашата църква. Много е важно кой оттук нататък ще бъде българският патриарх и дали ще води балансирана политика.“ Това каза историкът и журналист Горан Благоев за bTV.

По думите му е имало опити на хора от обкръжението на патриарха да злоупотребяват с добротата му.

Горан Благоев: Силно е егото в някои митрополити, вече сънуват патриаршеското було (видео)
Горан Благоев. Стоп кадър: bTV

Като започнете от някои материални облаги и стигнете до въпрос на силно влияние в Светия синод. Преди два дни видяхме от една епархия с автобусите и плакати да отиват и да казват ние сме в защита на решенията на Светия синод, те не са ги приели още, но ние сме в защита. За този тип митрополити говоря, които се опитваха да налагат своята воля.“, каза Благоев.

Светият синод се събира на извънредно заседание след смъртта на патриарх Неофит (видео)

Журналистът напомни, че патриарх Неофит достойно е извървял трудните времена и е заел лична позиция относно войната в Украйна.

Беше достъпен не в онзи суетен смисъл, просто беше контактен. Всеки патриарх си има своята индивидуалност. Патриарх Максим беше по-затворен и по-трудноконтактен човек. По моите наблюдения на патриарх Неофит първата година и малко му беше трудно да се еманципира от патриарх Максим.“, допълни той.

Горан Благоев: Силно е егото в някои митрополити, вече сънуват патриаршеското було (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции