<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220259" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: TikTok е заплаха...

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за АЕЦ “Козлодуй”

14 Март 2024
0 88

Парламентът прие законопроект за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и САЩ за АЕЦ “Козлодуй”. То е за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ-а и Ядрената програма за граждански цели на Република България.

Точката беше включена извънредно като част от дневния ред на депутатите. С решение на Народното събрание преди повече от година министърът на енергетиката беше задължен да предприеме действия за изграждането на нова мощност с технологията АР 1000.

Основна тема на дебатите беше финансирането на проекта за изграждане, както и фирмата-изпълнител. Предполагаемата сума от 30 милиарда лева не е уточнена, като според опозицията, държавата ни подписва “празен чек” на САЩ.

Костадин Костадинов нарече споразумението “специална операция за овладяване на българската енергетика от САЩ“.

Според Христо Проданов от БСП споразумението “слага кръст на развитието на България като ядрена държава”. Румен Гечев от същата парламентарна група заяви, че договорът не дава никакви права на България да контролира цените, определи го като “непазарен, обвързващ с незнайно какви плащания българите“.

В обсъжданията представители на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС въобще не се включиха.

ЕК и ЕВРАТОМ не са поставяли въпроса за технологията и мястото, където ще се изгражда нов блок, стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев.

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за АЕЦ &#8220;Козлодуй&#8221;
Източник: БТА / Facebook / АЕЦ Козлодуй

Стана ясно от кои държави са фирмите, които искат да строят новите блокове на АЕЦ “Козлодуй”

България, както и други държави членки използват ядрена енергия като част от своя национален енергиен микс, според депутатите. Ядрената енергия е доказан беземисионен ресурс. Като такъв тя е ключов елемент в структурата на енергийния баланс на страната за гарантиране на сигурни и надеждни енергийни доставки. Както и за ефективна борба с климатичните промени.

Европейската зелена сделка не изключва развитието на ядрената енергия, се посочва в мотивите. Доказателство за това са двете нови стратегии на ЕК за интегриране на енергийния сектор и развитие на водорода. Те са публикувани на 8 юли 2020 г. по линия на Европейската зелена сделка.

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за АЕЦ “Козлодуй”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции