<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220344" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето колко стр...

Руските спортисти няма да бойкотират олимпийските игри в Париж

14 Март 2024
0 68

Руските спортисти няма да бойкотират олимпийските игри в Париж през лятото. Това обявиха министърът на спорта Олег Матицин, както и президентът на руския олимпийски комитет Станислав Поздняков, пише Дневник.

Спортистите от Русия и Беларус ще участват като неутрални на игрите заради войната в Украйна. Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че ще допусне състезатели, които изпълняват определени условия, сред които да не подкрепят войната и да нямат договори с армията или службите за сигурност. Забранено е и участието в отборни спортове.

В последните седмици в Русия има призиви за бойкот на игрите заради “дискриминацията” от МОК. Руските спортисти обаче ще участват.

Руските спортисти няма да бойкотират олимпийските игри в Париж
Снимка: iStock

Не трябва да обръщаме гръб, да се затваряме сами, да бойкотираме движението. Трябва да поддържаме възможността за диалог и да участваме в състезания колкото се може повече“, каза пред ТАСС спортният министър Олег Матицин.

МОК с решение за участието на спортистите от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж

През следващата седмица МОК ще обсъжда дали да допусне руски и беларуски спортисти на церемонията по откриването.

Поздняков изрази за пореден път недоволството си от условията на МОК, но заяви, че няма да има бойкот от руска страна.

Никога няма да поемем по пътя на бойкота. Ще подкрепяме нашите спортисти. Но подчертаваме, че условията, поставени от МОК, са нелегитимни, нечестни и неприемливи“, каза президентът на руския олимпийски комитет.

В сряда кметът на Париж Ан Идалго заяви, че предпочита руските и беларуските спортисти да не участват.

Руските спортисти няма да бойкотират олимпийските игри в Париж

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции