<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220347" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ден преди кон...

Бивш служител по контрола на качеството в “Боинг” се е самоубил

14 Март 2024
0 134

Бивш служител по контрола на качеството в “Боинг” се е самоубил. Джон Барнет е работил за компанията повече от 30 години, преди да се пенсионира през 2017 г. В дните преди смъртта си той е давал показания в съдебно дело срещу компанията относно производствените стандарти на фирмата, пише BBC.

62-годишният мъж е починал от “самонараняване” на 9 март, полицията разследва случая.

Барнет е работил за американския самолетен гигант в продължение на три десетилетия, до пенсионирането си през 2017 г. по здравословни причини.

От 2010 г. той е назначен като мениджър по качеството в завода в Северен Чарлстън. Съоръжението изгражда 787 Dreamliner, авиолайнер от последно поколение, използван главно по маршрути на дълги разстояния.

През 2019 г. Барнет разказва пред BBC, че работници умишлено са монтирали некачествени части на самолетите под натиска на ръководството. Казва още, че е открил сериозни проблеми с кислородните системи, което може да означава, че всяка четвърта дихателна маска няма да работи при спешни случаи.

Барнет обяснява, че е предупредил мениджърите за своите опасения, но не са предприети никакви действия.

Компанията отрече твърденията му. Въпреки това преглед от 2017 г. от американския регулатор, Федералната авиационна администрация (FAA), потвърди някои от опасенията на Барнет.

След инцидента с “Боинг 737” авиокомпаниите спират използването на модела (видео)

Установено е, че местоположението на най-малко 53 „несъответстващи“ части във фабриката е неизвестно и че те се смятат за изгубени. На „Боинг“ беше наредено да предприеме коригиращи действия.

Относно проблема с кислородните бутилки, компанията казва, че през 2017 г. е „идентифицирала някои кислородни бутилки, получени от доставчика, които не са били разположени правилно“. Но отрече някоя от тях действително да е била монтирана на самолети.

Бивш служител по контрола на качеството в &#8220;Боинг&#8221; се е самоубил
Снимка: iStock

След пенсионирането си той е завел съдебно дело срещу компанията.

Миналата седмица е дал официални показания. Разпитан е от адвокатите на компанията, преди да бъде подложен на кръстосан разпит от собствения си адвокат.

Той е трябвало да бъде подложен на допълнителен разпит в събота, но не се е появил. Впоследствие е намерен мъртъв в камиона си на паркинга на хотела.

Пред BBC неговият адвокат определи смъртта му като “трагична”.

В изявление на „Боинг“ се казва: „Натъжени сме от кончината на г-н Барнет и мислите ни са със семейството и приятелите му“.

Смъртта му идва в момент, когато производствените стандарти както в „Боинг“, така и в неговия ключов доставчик Spirit Aerosystems са подложени на интензивен контрол след инцидент в началото на януари. Тогава неизползвана врата за авариен изход се откъсна от чисто нов Boeing 737 Max. Това стана малко след излитане от международното летище в Портланд.

Бивш служител по контрола на качеството в &#8220;Боинг&#8221; се е самоубил

Шефът на „Боинг“ призна за грешки, след като врата на самолет се откъсна по време на полет

Предварителен доклад от Националния съвет за безопасност на транспорта на САЩ предполага, че четири ключови болта, предназначени да държат вратата сигурно на място, не са били монтирани.

Миналата седмица FAA заяви, че шестседмичен одит на компанията е открил “многобройни случаи, при които се твърди, че компанията не е спазила изискванията за контрол на качеството на производството“.

Бивш служител по контрола на качеството в “Боинг” се е самоубил

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Deadpool

    15 Март 2024

    Брей много сте напред . Публикувате новина от миналата седмица като днешна.

Реакции