<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220397" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Трагедия с ху...

“Хамас” предлага прекратяване на огъня и размяна на заложници, Израел отговаря

15 Март 2024
0 96

“Хамас” представи предложение за прекратяване на огъня в Газа, което включва размяна на израелски заложници с палестинските затворници, 100 от които излежават доживотни присъди, информира Reuters.

Според “Хамас” първоначалното освобождаване на израелци ще включва жени, деца, възрастни и болни заложници. То ще е в замяна на освобождаването на 700-1000 палестинци, държани в израелски затвори. Включено е освобождаването и на израелски военни „новобранки“.

Датата за постоянно прекратяване на огъня ще бъде договорена след първоначалната размяна на заложници и затворници, както и краен срок за изтегляне на Израел от Газа.
Групировката каза, че всички задържани от двете страни ще бъдат освободени на втори етап от плана.

Израел откри команден център на „Хамас” под централата на ООН в Газа (видео)

&#8220;Хамас&#8221; предлага прекратяване на огъня и размяна на заложници, Израел отговаря
Изтоник: istockphoto

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви в четвъртък, че новото предложение се основава на “нереалистични искания“. Неговият офис заяви, че актуална информация по въпроса ще бъде предадена на военния кабинет и разширения кабинет по сигурността в петък.

Египет и Катар посредничат и се опитват да договорят условията за прекратяването на огъня между двете страни. Задълбочаващата се хуманитарна криза обрича на глад една четвърт от населението в опустошената Ивица Газа.

Египет се стреми и да увеличи доставките на помощ за ивицата. От там се стремят да помогнат на разселените палестинци в южната и централната част на анклава да се преместят на север, каза президентът Абдел Фатах ал-Сиси в петък.

Говорим за постигане на примирие в Газа, което означава примирие, предоставяйки най-голямо количество помощ.“, каза той пред полицейската академия на Египет.

“Хамас” предлага прекратяване на огъня и размяна на заложници, Израел отговаря

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции