<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220411" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Писателка, пр...

Ето откога България ще издава шенгенски визи

15 Март 2024
0 1425

Ето откога България ще издава шенгенски визи – от 1 април, предаде NOVA. Съветът на Европейския съюз въведе “частичен Шенген“ за България и Румъния на 31 декември 2023 г. Страните от ЕС се съгласиха да премахнат граничния контрол по морските и въздушните граници от март 2024 г. Този по сухопътните граници обаче остава.

Българските визи и разрешения за пребиваване стават съвсем различни от преди, когато България не беше членка на Шенген. От МВнР посочват, че издадената в България шенгенска виза ще бъде валидна за пътуване до нашата страна, както и до всички останали държави членки на Шенгенското пространство.

Ето откога България ще издава шенгенски визи
Снимка: iStock

Присъединяването на България към Шенгенското пространство е важна новина за чуждите граждани, които живеят или посещават страната. От 1 април 2024 г. чужденците ще могат да използват българските си краткосрочни визи за достъп до всички страни от Шенген. Документите ще са валидни за краткосрочен престой до 90 дни през всеки 180-дневен период. Точната продължителност е изрично посочена на визовия стикер.

Австрия продължава да е против вдигането на ветото ни за Шенген

Преди членството на България в Шенген българските визи са бяха валидни за пътуване до Румъния, Кипър и Хърватия. Сега всеки, който има българска шенгенска виза, ще може да пътува почти навсякъде в Европа.

Важно е да се уточни, че шенгенската виза не гарантира влизане в страната. Възможно е от посетителя да бъде поискано да представи допълнителни документи на границата.

Евродепутатите гласуваха нов закон за цифровизиране на шенгенските визи, който ще ги направи по-сигурни и достъпни. Заявленията за издаване на визи ще бъдат обработвани от единна онлайн платформа. В случай на пътувания в няколко държави, тя ще информира кандидатите коя страна ще получи тяхното заявление. 

Ето откога България ще издава шенгенски визи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции