<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ахмед Доган в...

Общинският съвет във Варна си напазарува телевизия

16 Март 2024
0 2572

Общинският съвет във Варна си напазарува телевизия. На практика това е факт, след като общинарите в Морската столица отпуснаха 50 000 лв. за “инвестиционен проект” на частната телевизия “B1B”. Тя е собственост на компанията “Карлтон инвест” на холандския гражданин Ерик Карлтон и от спортна ще стане регионална.

Общинските съветници в Пловдив се сблъскаха с “Господарите” по темата с негодните храни (РЕПОРТАЖ)

Общинският съвет във Варна си напазарува телевизия

Без съмнение по нея ще се излъчват и положителни материали за общинската администрация в града, след като парите идват от бюджета, формиран от парите на хората.

В детайли

Процедурата, по която това се е случило, повтаря буквално най-порочните практики от времето, когато, доминиран от ГЕРБ-СДС, варненският Общински съвет финансираше с публични средства частни медии на основание на т.нар. “договори за медийно партньорство”. Но всъщност купуваше медийния си комфорт, както и този на кметската администрация, пише “Дневник”.

Решението за финансиране на телевизията B1B през бюджета на Варна е взето с гласовете на 26 от общо 48 общински съветници, присъствали на заседанието, което се състоя на 11 и 12 март. Учудващо е, че гласове “за” в по-голямата си част са дошли от съветниците на “Продължаваме промяната”, “Алтернативата на гражданите”, “Възраждане” и няколко други по-малки групи в съвета, влезли в него със заявката за промяна на досегашния модел на управление на Варна. С “въздържал се” са гласували съветниците на “Демократична България”, част от групата на БСП” и дори ГЕРБ.

Отразяване

Телевизията ще отразява “всичко най-интересно от богатия календар на Дирекция “Спорт” към Община Варна и Спортно училище “Георги Бенковски”. В докладната пише още, че телевизията и Общината работят в “отличен синхрон”, имали дори “дълго и ползотворно сътрудничество”.

“Варна е единственият голям град у нас, който няма регионална телевизия, която да отразява успехите и проблемите на нашите съграждани в областта на спорта, културата и други сфери”, пише в писмото на Карлтон. “Нашето предложение е В1В TV да запълни тази ниша, като промени името си на “ВАРНА ТВ”. Идеята е с безпристрастна и обективна информираност на варненската общественост да върнем престижа на морската ни столица”, споделят още от там.

Коментарът на “Господарите”

Зад тази идея, представена като нещо новаторско, прозират старите вечни мераци на политиците да контролират медиите. Никаква “обективна информираност” не може да бъде постигната, когато Общинският съвет дава пари на данъкоплатците, за да може журналистите да отразяват работата на кмета. Разбира се, тези журналисти не биха имали смелостта да направят някое разследване за измами, схеми и корупция, защото вероятно веднага ще им резнат субсидията. Жалко, че такива порочни практики продължават да се представят за нещо нормално в България. Още по-жалко е, че ги правят новите управляващи във Варна, които обещаваха промяна.

Общинският съвет във Варна си напазарува телевизия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции