<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220572" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицията ве...

Съдът намали обезщетението на битата от полицаи протестираща – не била потърсила помощ достатъчно бързо

17 Март 2024
0 145

Съдът намали обезщетението на битата от полицаи по време на летните протести през 2020 година протестираща Цветелина Цветкова – не била потърсила помощ достатъчно бързо, твърдят магистратите. Така СДВР ѝ дължи само 15 000 лева, а решението вече е окончателно – поне на ниво България.

Делото на Цветкова срещу СДВР стигна до Върховния административен съд както по нейна жалба, така и по жалба на дирекцията на МВР. Момичето не беше доволно, защото първата инстанция му присъди само половината от обезщетението, за което настояваше. МВР твърдеше, че нищо не дължи, защото не била доказана пряка връзка между действията на полицаите и вредите, настъпили за Цветкова.

Вреди, които ние от “Господарите” ви показахме още тогава и ви припомняме във видеото:

Ексклузивно: Говори битата от полицаи протестираща (РЕПОРТАЖ)

Съдът намали обезщетението на битата от полицаи протестираща &#8211; не била потърсила помощ достатъчно бързо

Тримата върховни съдии – Марио Димитров, Светлана Борисова (докладчик) и Любка Петрова, се съгласяват с първата инстанция, че Цветкова е понесла вреди от действията на полицаите. Тримата обаче смятат, че присъденото ѝ обезщетение от 40 000 лв. е твърде голямо. Според трайната съдебна практика справедливото обезщетяване на всички неимуществени вреди означава съдът да определи точен паричен еквивалент на болките и страданията, на трайните поражения върху физическата цялост и здраве на пострадалия лице във всеки отделен случай конкретно, а не по общи критерии.

По делото безспорно е доказано, пишат съдиите, че Цветкова е понесла неимуществени вреди. Те са психологически и емоционални, както и физически болки и страдания.

За физическите ѝ страдания се цитира медицинско удостоверение за травмите. Съдът посочва, че нараняванията не са ѝ причинили трайни или сериозни физически последствия. Тя не е търсила медицинска помощ за тях. Колкото до емоционални страдания, върховните съдии споделят извода на долната инстанция. А той е, че: “безспорно преживяното вечерта и през нощта на 10.07.2020 г. от страна на Цветкова е недопустимо. То ѝ е причинило негативни емоции, което се е отразило на психическото ѝ състояние. Това е факт, доказан от заключението на съдебно-психиатричната експертиза”.

Магистратите обаче обръщат внимание, че момичето не е потърсило специализирана помощ във връзка с негативните емоции. Не било установено и да е вземала някакви медикаменти, за да овладее състоянието си на страх и проблеми със съня.

С тези мотиви съдът намалява обезщетението на Цветкова от 40 000 лв. на 15 000 лв. “Размерът на обезщетението не следва да е източник на обогатяване. Той следва да е съобразен с икономическия растеж и стандарта на живот”, пишат тримата върховни съдии.

“Дори и този размер на обезщетението надхвърля определения от съда размер в други подобни случаи. Следва да се има предвид, че пострадалата е жена и посегателствата срещу нея са значително по-укорими от морална гледна точка”, великодушни са съдиите.

Тяхното решение е окончателно.

Съдът намали обезщетението на битата от полицаи протестираща – не била потърсила помощ достатъчно бързо

Коментарът на “Господарите”

И какво излиза? Когато се бориш за правата си, това се наказва строго от закона. При подобна агресия от полицаи в много държави следват незабавни уволнения и дълги присъди, както и шестцифрени обезщетения. У нас – обезщетението ще го плати държавата, а полицаите доволно потриват ръце в очакване на следващия протест. Сякаш изпитват удоволствие да причиняват болка и да унижават. Е, не всички полицаи, но цели отряди са с такова отношение. Каква ти демокрация?! Който скача срещу Борисов и компания, моментално да се наказва! А уж ни се обещаваше промяна.

Промяна в държавата без промяна в съдебната система няма как да се случи. А съдебната система си е “назначена” от хора като тези, срещу които през лятото на 2020-та се бориха хиляди протестиращи.

И не е важно, че обезщетението е 15 000 лева. Важното е посланието – че с времето вместо да се осмисля цялостното значение на поведението на полицаите във въпросната вечер, то все едно отшумява. Ако Цветелина не се беше осмелила да говори по темата, вероятно нямаше изобщо да се стигне до осъдителна присъда за СДВР.

Въпреки това, скъпи приятели, сигнализирайте ни! Нека не оставяме държавата да работи срещу гражданите си!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции