<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220732" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кейт Мидълтъ...

Щъркелите Драга и Драго се завърнаха и отново изграждат гнездо (видео)

18 Март 2024
0 511

Щъркелите Драга и Драго се завърнаха в  Драгушиново и отново изграждат гнездо. И тази година ще можем да наблюдаваме в реално време живота на семейството бели щъркели в YouTube канала на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Всяка година досега те ни радват с успешно отгледани малки. Ставаме свидетели на завръщането на птиците в гнездото, снасянето на яйцата, излюпването на малките, всеотдайната грижа на родителите за тях и първите им полети.

Починаха бебетата на най-известната двойка щъркели у нас

През юни миналата година гнездото на най-популярната двойка щъркели в Драгушиново падна от проливните дъждове. Жители на самоковското село Драгушиново отнесоха малките щъркелчета в Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани” в Стара Загора. За жалост ветеринарите не успяха да се преборят за живота им и няколко дни по-късно бебетата на двойката починаха.

Сега Драга и Драго изграждат гнездото си отново.

Наблюдението на живота на семейството бели щъркели предоставя ценна информация за биологията и екологията на вида и за заплахите, които го застрашават, обясняват от дружеството.

През 2024 г. БДЗП стартира кампания, посветена на опазването и опознаването на белия щъркел. Това лято ще се проведе и VIII Международно преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години в над 40 страни по света се случва едно мащабно природозащитно събитие, посветено на любим вид птица. През 2024 г. то ще е осмото поред. Българско дружество за защита на птиците е координиращата организация в преброяването и призовава хората от цялата страна да отправят поглед към своя пернат съсед и да се включат в инициативата.

Щъркелите Драга и Драго се завърнаха и отново изграждат гнездо (видео)
Снимка: iStock

Преброяването ще се проведе през юни и юли 2024 г. и ще обхване цялата страна или общо над 5 000 населени места.

С помощта на доброволци ще бъдат обиколени всички щъркелови гнезда и ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки. Ще бъде събрана информация за местонахождението на гнездата, за гнезда, които по различни причини не са били заети тази година. Ще бъдат набелязани и застрашените гнезда, които впоследствие ще бъдат обезопасени с помощта на съответните институции.

Тъй като щъркелът е познат и любим вид и може лесно да бъде наблюдаван и разпознат, в голямото преброяване могат да се включат деца, семейства, цели класове, екоклубове и др. Необходимо е единствено да споделите наблюденията си в мобилното приложение SmartBirds Pro или в сайта SmartBirds, посочват от дружеството.

Щъркелите Драга и Драго се завърнаха и отново изграждат гнездо (видео)
Снимка: iStock

Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони, а земеделската земя е с по-малко пестициди.

Последното преброяване показа увеличаване на популацията на вида в България спрямо преброяването, проведено десет години по-рано. Броят на гнездящите двойки е нараснал с 1007 (21%). Данните показват и значими регионални различия.

Сериозно увеличение на гнездящите двойки има в Южна България, особено в областите Пловдив, Хасково, София–област, Кърджали и Благоевград. Числеността на белия щъркел в страната, според последното му преброяване е 5825 двойки. Предстоим да разберем каква е тенденцията в популацията на вида днес.

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г. по инициатива на Германия, а страната ни се включва през 70-те години на миналия век. Организатор е BirdLife International, а БДЗП е координиращата организация за България. Основен партньор на БДЗП в преброяването е Изпълнителната агенция по околна среда.

Щъркелите Драга и Драго се завърнаха и отново изграждат гнездо (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции