<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=220971" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Маскиран мъж ...

Варненци създават доброволни патрули заради кражби и вандализъм (видео)

20 Март 2024
0 425

Варненци създават доброволни патрули заради кражби и вандализъм. Предложението е от жител на район “Владислав Варненчик” в града, разказва БНТ.

Маскиран мъж обра за секунди заведение във Варна (видео)

“За да има такива отряди трябва да се съберат достатъчно хора, които да бъдат на групи. Има желаещи, но към момента не са достатъчни. И в момента набираме още желаещи”, каза Андрей Петров, който е инициатор на идеята за създаване на патрули.

Той посочи, че патрулите ще дежурят из квартала по график, който ще се раздели на микрорайони за по-лесно обхождане. “Разбира се, че първо се сигнализира на полицията. Ние не сме някакви наказателни групи, които да преследваме хората. Като граждани можем да задържим тези хора, когато има видимо престъпление. Законът не забранява да се задържи престъпникът до идването на полицията”, допълни Андрей Петров.

Варненци създават доброволни патрули заради кражби и вандализъм (видео)
снимка: БНТ

Според адвокат Иван Томов обаче в закона не е регламентирана такава формация. Той смята, че тук въпросът опира до това дали подобни формирования няма да прераснат във физическа саморазправа. “Според Конституцията на Република България пък не е разрешено ограничаване на правата и свободите на гражданите. Отделно от това по закон, по редица закони и нормативни актове, всеки един български гражданин, когато получи достъп и възприеме данни за извършено нарушение е длъжен да сигнализира съответните компетентни органи. В България има Закон за частноохранителната дейност, който регламентира дейността. Ако се осъществяват патрули с единствено информативна цел да бъдат информирани съответните органи – няма пречка”, обясни адвокат Томов.

Ние от “Господарите” смятаме, че активната гражданска позиция е от важно значение, затова подкрепяме организирането на патрули с цел намаляване на престъпленията. Надяваме се обаче те да не прераснат в метод за сплашване и насаждане на насилие!

Варненци създават доброволни патрули заради кражби и вандализъм (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции