<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221034" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ротацията гр...

Премиерът на Ирландия неочаквано подаде оставка

20 Март 2024
0 89

Премиерът на Ирландия неочаквано подаде оставка. Лио Варадкар подаде оставка както от поста си, така и като лидет на управляващата партия „Фина Гейл“, съобщи Reuters.

Решението е взел поради “лични и политически причини”. “Подавам оставка като председател и лидер на „Фина Гейл“ още днес и ще подам оставка като премиер веднага след като моят наследник има възможност да поеме поста”, заяви Варадкар пред журналистите, които се събраха пред сградата на правителството в Дъблин.

Напускането на Варадкар като лидер на трипартийната коалиция не води автоматично до избори. Ирландският премиер уточни, че е поискал новият лидер на партията да бъде избран на 6 април. Това ще позволи неговия наследник да бъде избран след великденската ваканция на парламента.

Премиерът на Ирландия неочаквано подаде оставка

Ирландия наложи рекордна глоба от 405 милиона евро на Instagram

Следващите избори трябва да бъдат свикани до началото на следващата година. Претенденти да наследят Варадкар като лидер на „Фина Гейл“ са министърът на висшето образование Саймън Харис, министърът на предприятията Саймън Ковини, бившият вицепремиер за държавните разходи Паскал Донохоу и министърът на правосъдието Хелън Макенти.

Варадкар беше емоционален в изявлението си, като сподели, че това просто е било подходящото време за него да се оттегли и че няма „реална причина“ зад решението му.

„Нямам нищо друго, което да чака, нямам нищо предвид. Нямам конкретни лични или политически планове“, заяви той.

45-годишният Варадкар през 2017 г. стана първият хомосексуален министър-председател на някога консервативната католическа държава и най-младият човек, заемал поста в историята на страната. Той се завърна на премиерския пост през 2022 г. след договорка за ротация между „Фина Гейл“ и „Фина Фойл“ – двете по-големи партии в тройната коалиция с по-малката “Зелената партия”.

Видео: YouTube / RTÉ News

Премиерът на Ирландия неочаквано подаде оставка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции