<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221132" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Красивото ли...

България ще си сътрудничи със САЩ за АЕЦ “Козлодуй”

21 Март 2024
0 192

България ще си сътрудничи със САЩ за АЕЦ “Козлодуй”. Това приеха днес депутатите на второ четене.

Изграждането на 7-и и 8-и блок на атомната електроцентрала ще бъде осъществено със съдействието на САЩ. Законопроектът за ратифициране на споразумението беше приет вече в ресорната енергийна комисия с гласовете на ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България”, ДПС и “Има такъв народ”. Четирите политически сили и днес потвърдиха подкрепата си за решението.

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за АЕЦ “Козлодуй”

Споразумението беше подписано на 12 февруари между министъра на енергетиката Румен Радев и помощник-секретаря в министерството на енергетиката на САЩ Андрю Уайт. Стана ясно, че за изграждането на блоковете до 30% от разходите ще са за сметка на държавата.

България ще си сътрудничи със САЩ за АЕЦ &#8220;Козлодуй&#8221;
Снимка: Владимир Шоков/БТА (ЛФ)

В публикация на “Капитал” за значението на акта се обяснява, че формално България и САЩ ще работят по инвестициите в новите реактори. И вероятно страната няма да прави процедура за избор на стратегически инвеститор. Както беше при проекта за АЕЦ “Белене”.

АЕЦ “Козлодуй” ще плати 25 000 лева заради делото-шамар срещу своя служителка

Неформално изданието смята, че България е поела ангажимент към американската “Уестингхаус” да ѝ плати за оборудване за площадката на новите седми (с технологията АР 1000) и осми реактор. Предполагаемата сума от 30 милиарда лева не е уточнена. Според опозицията, държавата ни подписва “празен чек” на САЩ.

България ще си сътрудничи със САЩ за АЕЦ “Козлодуй”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции