<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221277" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правителстве...

Управляващите, начело с ГЕРБ, са знаели, че с “Турски поток” помагат на Путин срещу Украйна (видео)

22 Март 2024
0 758

Управляващите, начело с ГЕРБ, са знаели, че с “Турски поток” помагат на Путин срещу Украйна. Това стана ясно на пресконференция, дадена от представители на няколко медии и немедийни организации, участвали в разследване по случая. Те заключиха, че “Турски поток” е най-голямата разкрита схема за източване на пари.

От пресконференцията се разбра, че политиците са знаели точно какво решение вземат, когато са се съгласили през България да премине “Турски поток”. По този начин те са помогнали на президента на Русия да заобиколи Украйна при преноса на природен газ. Знаели са също, че България няма да има никаква полза от проекта. Не стига това, но той е изграден с около 3 млрд. лв. нейни средства.

У нас проектът беше лансиран от кабинетите на Бойко Борисов. Той го наричаше “Балкански поток” и го представяше като осигуряващ газ за инициирания от същия кабинет газов хъб “Балкан”. Газопроводът няма изходна точка на територията на България, макар че преминава през нейна територия, която не е снабдена. А по-голямата част от капацитета и на входа, и на изхода ѝ е резервирана от “Газпром” в нарушение на европейските правила.

Пътната карта на проекта – безследно изчезнала

Кабинетът на ГЕРБ така и не показа т. нар. пътна карта за изграждането на проекта. Официална проверка в Министерството на енергетиката показа, че в деловодството такъв документ не е завеждан. Заради интереса по темата през последния месец настоящото ръководство на ведомството обяви, че отново ще направи проверка.

Снимки на картата бяха публикувани първо от InformNapalm и разкодирани от българската онлайн общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията “Елфите”.

Пътна карта с “Газпром” за промяна на газовите потоци и изграждането на трасе през България, като продължение на “Турски поток”, което да заобиколи Украйна е подписана при единственото посещение на Бойко Борисов в Москва през 2018 г., пише “Капитал”. Преди това през 2017 г. министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписва меморандума за развитие на газопреносната мрежа. Самият той изчезва, според изданието, след падането на кабинета на ГЕРБ от власт.

Управляващите, начело с ГЕРБ, са знаели, че с &#8220;Турски поток&#8221; помагат на Путин срещу Украйна (видео)

“Евроатлантикът” Борисов е действал под руска диктовка при строежа на “Турски поток”

На днешната пресконференция Петко Петков и друг негов колега от “Елфите” разказаха, че от InformNapalm са се свързали с тях докато са разследвали сръбската част от проекта. Предлагат да работят по българската. Информацията с документите е получена от имейл кореспонденция на Евгений Зобнин, помощник на заместник-председателя на руския парламент Александър Бабаков. За разлика от по-голямата част от кореспонденцията, която е защитена с пароли – макар и кратки и слаби, по думите на “Елфите”, пътната карта е била незащитена.

Става ясно още, че представители на Института по международна интеграция – неофициален инструмент за прокарване на руското влияние под търговска шапка – са били често командировани в София. Това се разбира от техните отчети за командировъчни разходи, също част от разкритата кореспонденция.

Управляващите много добре са знаели какво правят

Разследването по темата разкрива, че политиците и в Народното събрание са знаели какво по същество представлява проекта и за Русия, и за България. От “Елфите” посочиха, че БСП си променя напълно позицията по проекта след посещение на Корнелия Нинова в Москва. Уточнява се, че партия преди това е била против. Натискът върху нея е бил осъществен по молба на ГЕРБ, за което също са открити писмени доказателства.

Атанас Чобанов от “Биволъ” обяви, че ДАНС е уведомила със секретна справка на закрито заседание на енергийната комисия в Народното събрание, че целта на проекта е Путин да заобиколи Украйна и че България няма да получи нищо. Той сподели, че срещу него се води дело, защото е публикувал тези секретни справки.

Любо Венков от “БОЕЦ” пък съобщи, че очаква този парламент да сформира комисия по проекта “Турски поток”. Организацията има уверение от висш държавен служител, че ще свидетелства за нарушения по случая пред такава комисия. Включително и за оказван натиск на същия служител.

Ивайло Станчев от “Капитал” пък открои заобикалянето на Закона за обществените поръчки. Той напомни, че избраният изпълнител на проекта – “Аркад” от Саудитска Арабия в крайна сметка бе превзета от руски фирми. Освен това проектът е изпълнен в рекордно кратък сок – около 1 година с помощта на незаконно внесени руски и беларуски работници. И други участници в пресконференцията, които имат достъп до изтеклите документи, потвърдиха, че няма данни да са издадени по законов ред работни визи за тези строители.

Разкриха тайни договорки по “Турски поток” в банката на бившата жена на Борисов (снимка)

Лъжите за “Турски поток”

Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на България в Русия, открои няколко големи лъжи, които управляващите от ГЕРБ лансират пред обществото във връзка с проекта. Една от тя е твърдението, че Бойко Борисов и България са спрели проекта “Южен поток” – първият вариант на Русия да заобиколи Украйна при транзита на газ.

“Това е лъжа. Той е спрян заради окупацията на Крим и разпада на отношенията между италианската “Ени” и “Газпром”. Това обясни Василев и посочи, че “сме много малки” за да можем да спрем подобен проект.

По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се гордее с този проект, Василев обяви и че особено голям проблем по случая е асиметричната зависимост, при която България има около 1 млрд. лв. пропуснати ползи от отказан договор и дадените пари за строителството, които се превръщат в дълг. В същото време властите твърдят, че проектът гарантира доставката на руски газ на ниски цени, макар България да не черпи от транзита.

Русия спря газа през април 2022 г. въпреки договора за доставка на България, защото надделява интересът “Булгартрансгаз” да транзитира, а не да доставя.

“И къде е националният интерес, защото той не е да пренася руски газ”, попита риторично Василев.

Още малко лъжи

Друга лъжа, която посочи, е твърдението тогава на управляващите, че ако тръбата не мине през България, то тя ще я заобиколи. Ако това бе възможно, той трябваше да свърши в Италия, обясни експертът. Той допълни, че Гърция няма как да заеме мястото на България. По простата причина, че това е щяло да компрометира транзита ѝ на азерски газ към Италия през Трансадриатическия газопровод. Той за разлика от “Турски поток” е европейски проект.

Надграждането на тези зависимости продължава и сега. Казва, че България вече е “наркотизирана” и не може да прекъсне напълно руския газ до 2027 г., както иска Европейската комисия, тъй като спирането на транзита означава фалит за “Булгартрансгаз”. Затова според него при гласуването в ЕС на такива въпроси български представители са обикновено против пълния отказ от руски газ.

Транзитирания през 2022 и 2023 г. руски газ през България са генерирали 16 млрд. долара приходи на “Газпром”.

Управляващите, начело с ГЕРБ, са знаели, че с &#8220;Турски поток&#8221; помагат на Путин срещу Украйна (видео)

Василев обяви, че по данни към 21 март, през “Турски поток” се пренасят същите количества газ като транзита през Украйна и ако този транзит през 2024 г. спре, “ние ще останем единствените, които свързват Ердоган, Радев, Вучич, Орбан. Това е оста на руското влияние, това е геополитика. Ако Борисов се гордее с това, постигнато е”, подчерта Василев.

Пълно бездействие от страна на институциите

Данните показват, че никоя институция в България не е реагирала на сигналите за нередности, свързани с този проект. Любо Венков от “БОЕЦ” напомни, че организацията е направила 24 акции по трасето на строежа на тръбата. Те са установили наличието на паравоенна руска охрана и руски и беларуски работници без визи за работа. Получените във времето документи, доказващи нередности, организацията е предала на всички държавни органи, които имат отношение. А също и на европейски институции. Реакция е имало само от европрокуратурата и то за конфискация на техника.

Оказва се и, че председателят на организацията Георги Георгиев е бил подслушван във връзка с проведените акции. “Ускорихме и огласихме конкретни данни за руски шпионаж. Сезирахме МВР за “Вагнер”, а те ни пратиха “Вагнер” да ни арестуват”, обясни Венков. Той съобщи и за получавани заплахи за убийство.

До Народното събрание е последният внесен сигнал. Оттам уверили, че ще бъде създадена временна комисия. Венков не уточни откъде е дошло уверението, но за такава идея от страна на “Продължаваме промяната – Демократична България” се разбра от думи на Теменужка Петкова, депутат от ГЕРБ в момента, която е сред посочените четирима от Борисов да води преговори за съставяне на правителство. Двамата с Борисов обявиха, че няма от какво да се притесняват, ако такава комисия бъде създадена.

Борисов, Путин, “Турски поток”… и още нещо (видео)

И така, скъпи приятели, гнилостта около “Турски поток”… пардон – “Балкански поток”… започва да изплува на повърхността. Колкото и умело да се опитваха през годините, управляващите така и не успяха да замажат очите на будните граждани. Нашият виден евроатлантик Борисов не само не се противопостави на проекта, ами построи част от него на българска земя, за българска сметка, и то никак не малка. Сега му е ред да отговаря пред народа, като толкова “няма от какво да се притеснява”.

Управляващите, начело с ГЕРБ, са знаели, че с “Турски поток” помагат на Путин срещу Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции