<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221332" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 30 души са ...

Путин е неглижирал предупрежденията за терористична атака, били “шантаж” от Запада

23 Март 2024
0 293

Руският президент Владимир Путин отхвърлил предупреждения на САЩ за потенциална терористична атака в Москва като “изнудване”, дни преди нападението над концертната зала в града, съобщава Business Insider.

Най-малко 60 души са загинали и повече от 100 са ранени, след като множество въоръжени лица нахлуват в сградата на Crocus City Hall в Москва, съобщи руският следствен комитет. Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) нарече инцидента “терористична атака”.

В социалните мрежи бяха публикувани различни видео клипове, показващи моментът на атаката. На част от кадрите се чуват изстрели и писъци на посетители на концерта.

Според руските държавни медии неидентифицираните терористи са били въоръжени с автомати и са открили огън във фоайето на сградата. След това са се преместили в основната зала, където е било планирано да има концерт на група. Експлозия вътре в залата е предизвикала пожара, който е обхванал поне една трета от сградата и се е разпространил към покрива.

Руският президент заяви на 19 март, че целта на “последните провокативни изявления на редица официални западни структури за възможността за терористични атаки в Русия” е да навреди на руското общество.

Путин е неглижирал предупрежденията за терористична атака, били &#8220;шантаж&#8221; от Запада
Моментът, в който въоръжени мъже нахлуват в залата. Любителски кадри

Видео показва атентата в концертната зала в Москва

Всичко това прилича на откровено изнудване и намерение за сплашване и дестабилизиране на нашето общество“, каза Путин, според държавните медии

Посолството на САЩ издаде друг сигнал в петък, заявявайки, че е „наясно“ с атаката и призова американците да избягват района

Остро осъждаме ужасяващото нападение, извършено в концертна зала в Москва.”, се казва в официално изявление на руското външно министерство. „Изразяваме нашите най-дълбоки съчувствия към семействата на жертвите.”

Малко след нападението в петък ISIS пое отговорност, според публикация в Telegram от информационна агенция, свързана с терористичната групировка. Американски служители по-късно са потвърдили, че клон на ISIS, Ислямска държава-Хорасан или ISIS-K, е планирал атаката.

Известно е, че групата действа в Афганистан, Пакистан и Иран и се подозира, че е активна и в Русия, според САщ.

Служител на Белия дом сподели повече информация в петък вечерта в изявление, съобщено от множество издания.

По-рано този месец правителството на САЩ разполагаше с информация за планирана терористична атака в Москва. Тя е потенциално насочена към големи събирания, включително концерти. Това накара Държавния департамент да издаде публичен съвет към американците в Русия“. По думите на Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Правителството на САЩ също сподели тази информация с руските власти. Това е в съответствие с дългогодишната политика на „задължение за предупреждение.“, каза Уотсън.

Става въпрос за политиката на САЩ в разузнавателната общност за уведомяване на потенциални жертви за заплахи от нападение, независимо дали са граждани на САЩ или не.

Путин е неглижирал предупрежденията за терористична атака, били “шантаж” от Запада

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции