<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221344" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тинейджъри и...

Над 800 кукери гонят злите сили в Стара Загора (видео)

23 Март 2024
0 92

Над 800 кукери гонят злите сили в Стара Загора. Днес за 23-и път се провежда фестивалът на маскарадните игри, съобщава NOVA.

Кукери, бабугери, арапи, васильовци, страрци и др. персонажи от страната показват най-интересните обичаи от родното си място.

Хлопки и чанове ще огласят центъра на града в съботния ден, като началото е дадено с традиционното дефиле на участниците. Жителите и гостите на града ще станат свидетели на прогонването на студа, тъмнината и лошотията.

Над 800 кукери гонят злите сили в Стара Загора (видео)
Стоп кадър: NOVA

The New Yorker направи документален филм за родните кукери (видео)

Част от пъстроцветната програма тази година са и Дервишката група на читалище „Отец Паисий-1890“ – село Лесичово, община Пазарджик, която ще представи обичая „Дервишовден в Лесичово“, вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища-България“ през 2014 г.

Организатори на един от най-колоритните и атрактивни фестивали в България са Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев 2005“, НЧ „Настроение 2017“ и Регионален исторически музей.

Над 800 кукери гонят злите сили в Стара Загора (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции