<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221499" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Оглавяваме ч...

Грузия обмисля ограничения над ЛГБТ обществото

25 Март 2024
0 164

Грузия обмисля ограничения над ЛГБТ обществото. Управляващата партия в Грузия внесе в понеделник законопроект, пише Дневник.

Президентът на Грузия е отстранен заради неразрешени пътувания в чужбина

Ходът е разглеждан от опонентите като опит за повишаване на популярността ѝ преди изборите в консервативната страна от Южен Кавказ, кандидат за членство в Европейския съюз. Проектозаконът ще забрани смяната на пола и осиновяването от еднополови двойки. Както и “събирания, насочени към популяризиране на еднополовите семейни или интимни връзки”, според резюме, публикувано от партията “Грузинска мечта”.

Мамука Мдинарадзе, лидер на парламентарната група на партията и движеща сила зад законопроекта, каза, че законът е необходим, за да защити “семейните ценности и бъдещите ни поколения” от по думите му “псевдолиберални ценности”.

В публикация във Facebook организацията за правата на ЛГБТ Tbilisi Pride нарече предложения законопроект хомофобски. Опозицията в страната заяви, че анти-ЛГБТ дневният ред на “Грузинска мечта” е опит да се засили подкрепата ѝ сред консерваторите. И да се отвлече вниманието на избирателите от икономическите проблеми преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през октомври.

Грузия обмисля ограничения над ЛГБТ обществото
снимка: iStock

Вероятно ще бъде приет

“Грузинска мечта” изпреварва други партии в социологическите проучвания. Но губи подкрепа от 2020 г., когато спечели крехко парламентарно мнозинство. На брифинга Мдинарадзе каза, че законопроектът вероятно ще бъде приет едва след изборите. Преобладаващо православна християнска страна, Грузия е дълбоко социално консервативна. Като проучванията показват, че голяма част от населението не одобрява еднополовите връзки.

През последните години шествието “Прайд” в Тбилиси се превърна във възпламенителна точка, като крайнодесни протестиращи атакуваха ЛГБТ активисти. Конституцията на Грузия забранява еднополовите бракове от 2018 г.

Грузинската информационна агенция “Интерпрес” цитира думите на Мдинарадзе пред журналисти, че законопроектът може да означава, че парадните шествия и демонстрациите на знамето с дъгата ще бъдат забранени, ако се счита, че насърчават еднополовите връзки.

Грузия получи статут на кандидат за ЕС през декември, постигайки дългогодишна цел. Но критиците както в страната, така и в западни страни през последните години обвиниха последователните правителства на “Грузинска мечта” в авторитарни тенденции и прекомерна близост със съседна Русия.

Както Русия, така и Унгария, държава – членка на ЕС, обвинявана в авторитаризъм от чуждестранни и вътрешни критици, преди това въведоха свои собствени закони срещу това, което техните правителства описват като ЛГБТ пропаганда.

Грузия обмисля ограничения над ЛГБТ обществото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции