<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221708" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ген. Атанас А...

Заместник-омбудсманът тактично избегна възможността да стане служебен премиер (видео)

27 Март 2024
0 169

Заместник-омбудсманът тактично избегна възможността да стане служебен премиер. Елена Чернева-Маркова е подала оставка от поста си по лични причини. Заради това не се изисква от парламента да гласува оставката ѝ. Тя просто беше обявена от председателя Росен Желязков в хода на днешното заседание.

Чернева заемаше една от позициите, от които след промените в Конституцията президентът може да посочва служебен премиер. За разлика от повечето потенциални кандидати, зам.-омбудсманът не изглежда публично обвързана с партии.

Тя беше избрана през 2020 г. единодушно от парламента по предложение на неправителствени организации. Аргументът в нейна полза беше дългогодишният ѝ юридически стаж.

Заместник-омбудсманът тактично избегна възможността да стане служебен премиер (видео)
Пресфото – БТА снимка: Владимир Шоков (БТ)

Кирил Петков иска избори 2в1 – за парламент и за евродепутати

С оставката си Чернева поставя президента в положение да избира служебен министър-председател не от 10, а от 8 души. С оглед на задаващия се пореден служебен кабинет.

След Диана Ковачева бе избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), Чернева трябваше да заеме позицията на омбудсман. Рокадата трябваше да се осъществи през април, когато изтича мандатът на българския съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев.

Сегашните обстоятелства обаче изискват парламентът да проведе спешно избор както на омбудсман, така и на негов заместник. Тъй като от април няма да има кой да заеме тази длъжност.

Процедурата по закон в случаите на предсрочно прекратяване на мандата на омбудсмана е да сее избере нов омбудсман в срок един месец от влизането в сила на решението за прекратяване. Омбудсманът се избира от Народното събрание за срок пет години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат. Заместник-омбудсманът също се избира от Народното събрание, но по предложение на омбудсмана и в срок един месец от избирането на титуляря.

Видео: “Дневник”, живо излъчване

Заместник-омбудсманът тактично избегна възможността да стане служебен премиер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции