<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221716" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прекратиха р...

Пореден фалстарт на делото за катастрофата край Своге, в която загинаха 20 души

27 Март 2024
0 95

Пореден фалстарт на делото за катастрофата край Своге, в която загинаха 20 души, предаде БТА. Софийският окръжен съд не успя да даде ход на процеса заради болен съдебен заседател. До момента обвинителният акт бе връщан три пъти на прокуратурата заради откривани допуснати нарушения.

Следващото заседание по делото ще бъде през май.

Подсъдими за катастрофата са шофьорът Григор Григоров и петима души, които са отговаряли за ремонта на въпросния участък край Своге. Обвиненията са за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек и на телесни повреди на други.

Пореден фалстарт на делото за катастрофата край Своге, в която загинаха 20 души

Спряха разследването срещу шефове на АПИ за катастрофата с 20-те загинали край Своге

Прокуратурата твърди, че катастрофата е станала при мокра настилка, след като автобусът е навлязъл в насрещното движение. Така се е ударил в две коли, после се е блъснал в мантинелата, преминал през нея и навлязъл в страничния скат. Там се преобърнал и спрял в дере.

Според обвинението шофьорът на автобуса се е движил с превишена скорост.

Коментарът на “Господарите”

Припомняме, че трагичният инцидент се случи през 2018 г. на тогавашната новоремонтирана отсечка от пътя за Своге. След фаталната вечер се появиха твърдения, че ремонтът е бил некачествен, а пътят – хлъзгав.

Двама министри – на вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие Николай Нанков – бяха принудени да подадат оставки.

Прокуратурата започна раследване и срещу бившите шефове на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) Светослав Глосов и Дончо Атанасов, което бързо-бързо приключи и обвиненията им бяха свалени.

6 години по-късно все още никой не понесъл последствия за загубените 20 човешки живота. Крайно време е прокуратурата да спре да си затваря очите, че само превишената скорост е причинала трагедията. Колко пътни инциденти се случват ежедневно заради некачествените ни пътища? Ами ако всички от тях завършваха с подобен фатален край? Ремонт трябва не само на пътя, но и в съдебната система!

Пореден фалстарт на делото за катастрофата край Своге, в която загинаха 20 души

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции