<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221775" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ДАНС е имала ...

Българин се опита да измами Брюксел със зеленчуци за 190 хил. евро – хванаха го

27 Март 2024
0 116

Българин се опита да измами Брюксел със зеленчуци за 190 хил. евро – хванаха го. За втори път през последните две седмици Европейската прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинения срещу българин, заподозрян за измама с евросубсидии. Става дума за проекти за отглеждане на селскостопански продукти, финансирани изцяло с европейски средства, пише Дневник.

Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на до 6 години лишаване от свобода и глоба до 10 хил. лева, съобщава европейската прокуратурата.

Заподозреният кандидатствал пред Държавен фонд “Земеделие” чрез Областната дирекция в Пловдив от името на три различни фирми. Става дума за отпуснати на България средства от ЕС от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) по схемата за обвързано подпомагане за отглеждане на зеленчуци. Общо средствата, които заподозреният е поискал, възлизат на 190 хил. евро.

Българин се опита да измами Брюксел със зеленчуци за 190 хил. евро – хванаха го
Снимка: iStock

Прокуратурата на ЕС води 203 разследвания в България за измами за милиони

Според събраните от европейските прокурори доказателства заподозреният е предоставил няколко документа като фактури за продадената си продукция, за да докаже необходимото минимално количество продукция. В заявлението е декларирано, че в посочените парцели е постигнат значителен добив. Разследването обаче разкрива несъответствия между декларираната продукция и реално получената реколта.

На 14 март бяха повдигнати обвинения на друг българин. Той опитал да измами фонд “Земеделие”. Представил недействителни оферти за строителство на отоплителна, вентилационна и климатична инсталация. Чрез тях искал да получи финансиране по проект за над 220 хил. евро.

Българин се опита да измами Брюксел със зеленчуци за 190 хил. евро – хванаха го

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции