<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221812" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делото "Дебор...

Община Русе е оставила игрището, на което почина малкият Венци, без защита от мълнии

28 Март 2024
0 5631

Община Русе е оставила игрището, на което почина малкият Венци, без защита от мълнии. За неоспоримата безотговорност на местната управа разкри сайтът за разследваща журналистика “За истината”. Публикуваме разследването в оригиналния му вид:

Община Русе е оставила игрището, на което почина малкият Венци, без защита от мълнии
Изглед от детската стая на Венци / Снимка: “За Истината”

В детската стая на Венци е студено и празно. През прозореца се открива гледка към Русе и река Дунав, а в далечината се очертава румънския бряг. На перваза – детски играчки. Автомобил, сглобен от части на конструктор, джойстик за електронна игра, багер-играчка и няколкото цветни фигурки от популярно детско филмче… Изглежда сякаш все още го чакат, но той няма да се върне.

На 30 август м. г. по време на футболна тренировка две деца са ударени от мълния. Лекарите успяват да спасят живота на едното. За съжаление другото – Венци – почива в болницата малко по-късно. Оттогава майка му не е докосвала нищо в осиротялата детска стая. 

Мълния удари деца в Русе

На мястото на Венци можеше да бъде всяко дете, което посещава спортни тренировки. Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.

Картите бяха свалени, когато бяха публикувани материалите за редовното заседание на общинския съвет в Русе, насрочено за 28 април. Тогава по предложение на кмета Пенчо Милков (БСП) ще бъде гласувана корекция на бюджета на Русе за 2024 година.

Тя предвижда общинският съвет да одобри отделянето на малко над 58 хил. лв. за “изграждане на активна мълниезащита” на 6 спортни терена. Всички те се стопанисват от общинското предприятие “Спортни имоти”.

Как се стигна дотук?

На 29 ноември 2023 г. директорът на дружеството Лачезар Иванов е изпратил до кмета Пенчо Милков доклад за състоянието на мълниезащитата на общинските спортни обекти. Документът е регистриран в общината още същия ден.

Сайтът разполага с копие, от доклада, от който става ясно, че през ноември м.г. общински служители са извършили оглед на спортните бази в Русе. Изводът накратко – навсякъде са установени неизправности по отношение на мълниезащитата.

Община Русе е оставила игрището, на което почина малкият Венци, без защита от мълнии
Доклад на директора на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов от м.11, с който информира кмета на Русе Пенчо Милков за проблеми с мълниезащитата на редица спортни съоръжения / Снимка: “За Истината”

Цели три години бездействие

Най-тревожна е ситуацията на „Градски стадион“, за чиято мълниезащита се знае от две години, че е негодна. Това е най-голямото спортно игрище в града, намиращо се в непосредствена близост до спортен комплекс “Дунав” (СК “Дунав”). Точно там, където падна мълнията, убила 11-годишния Венци. 

Оказва се, че Община Русе е била известена за състоянието на Градския стадион още през 2021 г. с доклад на общинското дружество, стопанин на терените. Това става ясно от документите.

По това време директор на ОП „Спортни имоти“ е треньорът по борба Борислав Рачев. Той заемаше този пост от 2020 г. до октомври 2023 г., когато подаде оставка, за да стане общински съветник от ДПС. Малко след това, през март с.г., кметът Пенчо Милков обяви, че Рачев става заместник-кмет с ресор “Спорт и младежки дейности”. 

На мястото на Борислав Рачев от 16 ноември 2023 г. бе назначен Лачезар Иванов, който преди това е бил старши експерт в отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ на русенската община.

“При подаването на сигнала за неизправна мълниезащита през 2021 г., градският стадион е бил все още в гаранция, като Община Русе не е страна по договора за неговата реконструкция от 2017 г., но е информирала страните по договора за отстраняване на неизправностите”. Това отговарят от местната управа.

Случайно или не, докладът на Лачезар Иванов от 29 ноември 2023 г. е изготвен само 9 дни, след като “За истината” публикува разследване, според което в деня на инцидента с Венци спортния комплекс “Дунав” не е разполагал с работеща мълниезащита. Дотогава концесионерът на имота твърдеше, че на злополучния 30 август 2023 г. игрището е имало два работещи гръмоотвода.

Концесионерът на стадиона в Русе: До терена има два гръмоотвода (видео)

Съвместната инспекция на Община Русе, РДНСК, външни експерти и представители на фирмата концесионер, извършена ден след нелепата детска смърт обаче, констатира редица пропуски в безопасността на обекта. Оказва се, че върху съблекалните не е монтиран мълниезащитен приемник с изпреварващо действие, какъвто е предвиден в одобрения инвестиционен проект. 

След смъртоносната мълния по време на футболна тренировка на 30 август м.г. Окръжна прокуратура – Русе образува досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор Радослав Градев отказал да даде информация за хода на следствието с аргумента, че разследването все още не е приключило.

Как ще решим проблема?

Между ноември и януари новото ръководство на ОП “Спортни имоти” продължава да работи за решаване на проблема с липсата на мълниезащита. През декември 2023 г. оттам се свързват с дружеството “Диком” ООД. На 18 декември двама техни техници извършват обследване на общинските спортни бази. 

“След обследване на спортните бази (“Диком” ООД) ни информираха, че защитите не отговарят на изискванията по наредбите за мълниезащита на сгради и открити обекти”, пише в края на 2023 г. Лачезар Иванов, директор на ОП “Спортни имоти”, до кмета на Русе Пенчо Милков. 

Община Русе е оставила игрището, на което почина малкият Венци, без защита от мълнии
Доклад на директора на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов от м.01 2024, с който той изпраща на кмета на Русе Пенчо Милков резултата от обследването на спортните игрища от фирма „Диком“ ООД. / Снимка: “За Истината”

В резултат на това в края на януари 2024 г. Иванов изпраща на общината две оферти за изграждане на липсващите мълниезащитни системи.

Първата е на изпълнителя на обследването – “Диком” ООД – на обща стойност 48 471,72 лева с ДДС. Другата е на “Елинс Инженеринг” ЕООД за 52 989,70 лева с ДДС. От документите става ясно, че се предвижда за всяко съоръжение да бъде издаден технически паспорт, включително лабораторно замерване и сертификат от акредитиран орган. Защото това не се е случило досега остава въпрос без отговор.

Община Русе е оставила игрището, на което почина малкият Венци, без защита от мълнии
Предложението на кмета на Русе Пенчо Милков към общинските съветници да гласуват корекция на Бюджета за 2024 г., с което да се отделят малко над 58 хил. лева за изграждане на мълниезащита. / Снимка: “За Истината”

Сайтът за разследваща журналистика изпраща въпроси до сегашния заместник-кмет с ресор “Спорт и младежки дейности” Борислав Рачев. До публикуването на този материал обаче отговори не са получени.

Община Русе е оставила игрището, на което почина малкият Венци, без защита от мълнии
Инфографика: Кристиян Юлзари / Снимка: “За Истината”

Еднакви проблеми – еднаква безотговорност

В Русе има няколко спортни съоръжения. Част от тях се стопанисват от ОП “Спортни имоти” – структура към общинската администрация. Други, като злополучния спортен комплекс  “Дунав”, са отдадени на концесия. 

Средствата, които ще гласуват русенските старейшини на 28 март, ще отидат за 6 спортни съоръжения, стопанисвани от общинското дружество. Мълниезащита ще бъде изградена и в спортния комплекс  “Дунав”, но там разходите ще бъдат за сметка на концесионера. 

“Има внесен проект в общината за изграждане на цялостна мълниезащита на открито над целия комплекс, каза Симеон Симеонов, управител на “РДС Инвест” ЕАД – концесионер на спортен комплекс “Дунав” от 2018 г. досега. Това е нормално във връзка с нещастието, което ни сполетя. Доколкото знам, има вече разрешение за строеж и другата седмица предстои фирмата, която ще го изгражда, да дойде и да го изгради”, каза още Симеонов. Според него бъдещата мълниезащитна система ще покрива целия комплекс.

Бдение в памет на покосеното от мълния дете в Русе (видео)

Сайтът разговаря с експерт по изграждане на съоръжения за защита от мълнии. Той уверява, че действащата в момента наредба за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства предвижда подобен тип спортни съоръжения задължително да бъдат снабдени с гръмоотводни системи. 

Инж. Йордан Цонев, който ръководи екипа, изготвил наредбата за мълниезащита през 2010 г. разказа пред БНТ, че още тогава е настоявал да  има контролен орган, който да следи за изпълнението ѝ, но това така и не става. По думите му 80% от сградите в България нямат работещи гръмоотводи.

На въпрос колко пъти и кога Община Русе е упражнила контрол върху спортните си имоти от пресцентъра на местната администрация отговориха лаконично, че “измервания на стойностите на съпротивление на мълниезащитната заземителна уредба на сградите и терените, собственост на Община Русе, се извършват периодично в сроковете, определени в Наредба №16-116 от 8.02.2008 г. Последните измервания са извършени през месец ноември 2023 г.”

От отговора на общината не става ясно дали и кога в предходните години са провеждани други редовни измервания.

Тъжната истина

С цената на един детски живот местните власти в Русе най-сетне решиха да поправят грешките си от близкото минало. Очаква се предложението на кмета Пенчо Милков за корекция в Бюджета 2024 г. да бъде подкрепено от общинските съветници. Така най-накрая ще се осигурят необходимите средства за обезопасяване на всички общински спортни съоръжения.

В същото време отговори на редица въпроси около нелепия индицент на 30 август 2023 г. продължават да липсват. Като например кой ще поеме отговорност за смъртта на Венци, който остана завинаги на 11 години?

Коментарът на “Господарите”

Скъпи приятели, за пореден път ставаме свидетели на бездействие, безотговорност и открито неглижиране на такъв важен проблем. Община Русе години наред е знаела, че спортните съоръженията нямат мълниезащита и гръмоотводи и въпреки това не е взела мерки. Накратко – умишлено е поствила в опасност човешки животи. Необходимо ли беше да бъде погубена една детска съдба, за да се направи това, което отдавна е трябвало – да се осигури безопасна среда за децата? Венци ще остане завинаги на 11 години, но Община Русе трябва да понесе отговорността за това!

Община Русе е оставила игрището, на което почина малкият Венци, без защита от мълнии

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции