<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221848" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отиваме на из...

Борисов се разпореди кой да не бъде служебен премиер (видео)

28 Март 2024
0 427

Борисов се разпореди кой да не бъде служебен премиер. Желанията на лидера на ГЕРБ скъсиха още повече така или иначе краткия списък с потенциални души, които могат да заемат поста.

Бойко Борисов обяви, че не желае да бъдат номинирани председателят на парламента Росен Желязков и шефът на Сметната палата Димитър Главчев. Той даде насоки на президента Радев, който трябва да избере ръководителя на бъдещото служебно правителство.

Отиваме на избори: ИТН върна папката с третия мандат (видео)

“Няма да позволя по никакъв начин да е Росен Желязков. А истински се надявам президентът да не посочи и Главчев, защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Няма да е красиво, затова го моля да не го прави, ако е възможно”, заяви Борисов пред медиите в парламента.

Борисов се разпореди кой да не бъде служебен премиер (видео)

На въпроса защо не иска нито Желязков, нито Главчев да бъдат избрани за служебни премиери, той отговори така: “Когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, с цялата си мощ, в името и за благото на хората”.

Кой ще бъде късметлията?

Заради промените в Конституцията от края на 2023 г. президентът вече няма правото да избере свободно служебен министър-председател. Такъв може да бъде определен измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Заместник-омбудсманът тактично избегна възможността да стане служебен премиер (видео)

Да обаче вчера стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова неочаквано е подала оставка. Самият омбудсман Диана Ковачева беше наскоро избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Така че двете автоматично отпдат от списъка. А ако президентът реши да се вслуша в желанията на Борисов, като опциии за служебен премиер остават само шефовете на БНБ или заместниците на Главчев в Сметната палата.

Очакваме да видим какво ще е решението на президента Радев!

Видео: “Дневник”

Борисов се разпореди кой да не бъде служебен премиер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции