<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221893" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скритите пос...

Лятното часово време – къде се дяна “изгубеният час”? (Коментарът на редактора)

31 Март 2024
0 323

Лятното часово време – къде се дяна “изгубеният час”? Тази нощ за поредна година по това време страната ни премина към лятното часово време. Преместихме часовника с час напред и от 3:00 стана 4:00 сутринта, но какво се случва с този „изгубен“ час… Оптимистите го приемат като подарък – допълнителен час дневна светлина през летните месеци. Песимистите пък смятат, че това е истинска загуба на време.

Преди да продължим да си говорим за времето обаче, нека поясним, че такова нещо като „изгубен“ час няма. Часовете не изчезват, те просто се изместват. Когато преминем към лятно часово време, ние преместваме часовника напред и от 3:00 става 4:00 сутринта. Часът все още съществува, просто е преместен. Лятното часово време приключва в 4:00 сутринта в последната неделя на октомври. Тогава часовниците се връщат с един час назад, с което печелим обратно този един час.

Лятното часово време – къде се дяна &#8220;изгубеният час&#8221;? (Коментарът на редактора)
Снимка: wikipedia.org/ iStock

Историята

Всичко уж започва с едно остроумно писмо на Бенджамин Франклин, което той изпраща до вестник Journal de Paris през 1784 г. Разказва за наблюденията си, че Слънцето изгрява много преди повечето парижани да се събудят. Ако хората стават с изгрева, градът може да спести „огромна сума“ от свещите, палени в тъмните вечерни часове, смята той. Дори предлага някои забавни решения на проблема – стрелящи по улицата оръдия, за да събудят хората, данъци за затворени прозорци и ограничения за продажба на свещи. Никога обаче не е предлагал смяна на времето, припомня в свой материал National Geographic.

През 1895 г. колекционер на буболечки от Нова Зеландия пък предложил двучасово лятно часово време. Джордж Върнън Хъдсън искал да има повече време, за да събира любимите си насекоми.

На практика идеята за смяна на времето се осъществява от Германия в трудните години на Първата световна война. Страната въвежда първото лятно часово време през 1916 г., за да увеличи максимално използването на ресурсите през слънчевите часове. У нас първото сезонно изместване на времето се случва през 1979 г.

Лятното часово време е въведено, за да пести енергия, но днес може да направи обратното. Удължаването на дневната светлина насърчава хората да използват повече климатици през горещите дни. И не само това…

Лятното часово време – къде се дяна &#8220;изгубеният час&#8221;? (Коментарът на редактора)
Снимка: iStock

Повече слънчева светлина не означава непременно по-здрави

Някои проучвания показват, че преминаването към лятно часово време може да има отрицателно въздействие върху нашето здраве. Може да причини нарушения на съня, промени в моделите на хранене и дори да допринесе за развитието на определени хронични заболявания като затлъстяване и сърдечно-съдови проблеми.

Промяна на графика

Един от първите ефекти от преминаването към лятно часово време е нарушаването на нашите вътрешни биологични часовници. Нашите тела са пригодени да следват определен модел на сън и събуждане, който може да бъде нарушен от внезапната промяна на часа. Това може да доведе до чувство на дезориентация и умора през първите няколко дни след промяната.

От друга страна, допълнителният час дневна светлина през летните вечери може да подобри производителността в работата или ученето. Можем да използваме това допълнително време, за да завършим проекти, да прекараме качествено време със семейството си или просто да се насладим на дейности на открито.

Промяната на времето могат да усетят и домашните ни любимци.

Лятното часово време – къде се дяна &#8220;изгубеният час&#8221;? (Коментарът на редактора)
Снимка: iStock

Редица държави по света вече са се отказали от смяната на часовото време, сред тях са Турция, Русия, Перу. Други изобщо не са го въвеждали, като Китай и Япония. В Европа също се обмисля тази смяна да бъде прекратена. Огромна част от европейците са на мнение, че трябва да се сложи край на преместването на часовниците два пъти годишно. През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно. 6 години по-късно консенсус между държавите няма.

Да го бъде или не лятното часово време, пита Брюксел

Преминаването към лятно часово време може да има както положителни, така и отрицателни ефекти върху нашето ежедневие. Важно е да знаем, че адаптирането към тази промяна отнема време. Независимо дали сте за или против лятното часово време, винаги можете да намерите начин да се насладите на допълнителните часове дневна светлина, които идват с него. Нека бъдем оптимисти, защото всеки час е важен!

Автор: Марияна Валентинова

Лятното часово време – къде се дяна “изгубеният час”?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции