<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=221942" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Адвокат осъд...

Осъдиха основателя на криптоплатформата FTX на 25 години затвор

29 Март 2024
0 115

Основателят на криптоплатформата FTX Сам Банкман-Фрид беше осъден на 25 години затвор, съобщава Reuters. Присъдата е за кражбата на 8 милиарда долара от клиенти на вече фалиралата борса.

Окръжният съдия на САЩ Луис Каплан произнесе присъдата на съдебно заседание в Манхатън, след като отхвърли твърдението на Банкман-Фрайд, че клиентите на FTX всъщност не са загубили пари и установи, че той е излъгал по време на свидетелските си показания в процеса.

Съдебните заседатели признаха 32-годишния Банкман-Фрид за виновен на 2 ноември по седем обвинения за измами и конспирация, произтичащи от срива на FTX през 2022 г. Случаят беше определен от прокурорите като една от най-големите финансови измами в историята на САЩ.

Осъдиха основателя на криптоплатформата FTX на 25 години затвор
Сам Банкман-Фрид. Източник: youtube / CNBC

Криптокралят опитал да подкупи китайски държавни служители с над 40 млн. долара

Каплан каза, че Банкман-Фрид не е показал никакво разкаяние.

Той знаеше, че това е престъпление. Съжалява, че е направил много лош залог за вероятността да бъде хванат.“

В хода на делото е установено, че клиентите на FTX са загубили 8 милиарда долара, а капиталовите инвеститори на FTX са загубили 1,7 милиарда долара. Заемодателите на хедж фонда Alameda Research, основан от Банкман-Фрид, също са загубили 1,3 милиарда долара. Каплан наложи заповед за конфискация на 11 милиарда долара и упълномощи правителството да изплати на жертвите конфискуваните активи.

Осъдиха основателя на криптоплатформата FTX на 25 години затвор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции