<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222020" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Търси се служ...

Президентът обяви новия премиер на България

29 Март 2024
0 764

Президентът обяви новия премиер на България – постът ще заеме председателят на Сметната палата Димитър Главчев. Той ще бъде служебен премиер на страната, съобщиха от “Дондуков” 2. Румен Радев е взел това решение, след като последователно в рамките на два дни е разговарял с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.

В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. Това се посочва в прессъобщение от Президентството.

На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция. На срещата Радев ще му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Президентът обяви новия премиер на България
Снимка: БТА

Търси се служебен премиер: Депутатите гласуват спешни законови промени

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. Също с председателя на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева, пише Darik.

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева. Тя обаче обяви, че предстои да депозира своята оставка. Причината – скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция, служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Президентът обяви новия премиер на България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции