<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222050" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Атентат в Рус...

Денков: Решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски (видео)

30 Март 2024
0 139

Денков: Решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски. Това заяви премиерът в оставка пред своите съпартийници по време на висшия партиен форум на “Продължаваме промяната”, който се провежда в момента в София.

Николай Денков представи своята гледна точка как и защо според него се е стигнало до “неочаквани, но закономерни избори”.

Той разкри, че още през юли 2023 г. “Продължаваме промяната – Демократична България” е предложила на ГЕРБ да бъде подписан механизъм, който да регулира начина на взимане на решения с ГЕРБ, попълването на регулаторните органи и да осигури работа на парламента до края на 2024г.

ПП ще избира нови органи на управление

“Отговор така и не получихме досега”, подчерта Денков. По думите му коалицията през цялото време се е борила, за да бъдат спазвани тези принципите, залегнали в този механизъм и да бъдат изпълнени задачите и целите, придаващи смисъл на общата работа с ГЕРБ.

Денков: Решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски (видео)
Снимка: Милена Стойкова/БТА (ЛФ)

Акад. Денков обясни, че в края на 2023 г. заради високите обороти, с които е работил парламентът формацията е имала усещането, че може да има значителен напредък.

“Тогава нещата изглеждаха добре, но отново отговор за механизма нямаше. През цялото време имаше усещане за гласуване с плаващи мнозинства, което показваше, че ситуацията не е стабилна. През януари месец парламентът спря да работи – антикорупционната комисия, промените в съдебните закони, работата на регулаторите, промените в службите по същество и кадрово, нищо от това след 1 януари не се случи, така че изненади в това отношение нямаше в момента, в който разбрахме, че ГЕРБ е абдикирал от работата по законодателната и управленската програма”, заяви Денков.

Денков: Решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски (видео)
Снимка: Милена Стойкова/БТА (ЛФ)

Премиерът в оставка е категоричен, че информацията, разпространявана от преговорния екип на ГЕРБ за провала на преговорите, не е вярна. “Знам това, защото бях там”, увери Денков. Той подчерта, че медиите също са разпространили куп неверна информация относно преговорите.

“Преговорите бяха прекъснати много преди това да бъде показано пред медиите. На втория ден от преговорите екипът на ГЕРБ дойде и каза: забравете какво сме говорили вчера, започваме наново. Още тогава беше ясно, че хората от другата страна на масата само отбиваха номера. Само Мария Габриел искаше да има истински преговори”, каза Денков и специално ѝ благодари за конструктивния тон по време на преговорите.

Президентът обяви новия премиер на България

Акад. Николай Денков не пропусна да коментира и избора на Румен Радев служебен премиер да е Димитър Главчев. Той го даде като пример за изказани лъжи. “Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ. Това е негов избор”, каза той, като обърна внимание, че от ГЕРБ казаха, че Главчев няма нищо общо с партията. “Това е ярък пример на черното да кажеш бяло”, допълни Денков.

Пред делегатите на Общото събрание на “Продължаваме промяната” Денков изведе поуката: “Видяхме, че решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски. И това трябва да е ясно”, категоричен беше премиерът в оставка в края на изказването си.

Денков: Решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции