<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222069" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НА ЖИВО: През...

Новият служебен премиер: Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно (видео)

30 Март 2024
0 304

Новият служебен премиер: Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно. Това заяви Димитър Главчев при срещата си с президента Радев.

Днес Румен Радев официално възложи на шефа на Сметната палата да предложи състав на служебно правителство. Главчев благодари за предоставената възможност.

Президентът заяви, че партиите не са успели да осигурят стабилно управление и са ограничили максимално правомощията на президентската институция. По думите му не може да насрочат избори, докато не бъде излъчено служебно правителство.

Радев благодари на Димитър Главчев, че единствен се е нагърбил да изпълни тази тежка мисия да състави правителство. 

НА ЖИВО: Президентът възлага съставянето на правителство на новия служебен премиер

Новият служебен премиер: Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно (видео)

Радев призова за максимално неполитически кабинет, като даде срок 1 седмица, за да получи обратно папката с проектокабинет. Президентът коментира, че кабинетът трябва да отговори и на очакванията на хората за решаване на належащите проблеми пред държавата, наред с организирането на прозрачни избори.

Президентът изрази желанието си да не се налага на българските граждани да “се разкарват два пъти до урните”. Той намекна, че избори 2 в 1 биха били възможни, ако се представи в срок състав на правителство.

На свой ред Димитър Главчев заяви, че решението му е било трудно, но не е имало алтернатива. В противен случай държавата е щяла да бъде хвърлена в конституционна криза. “

Ще ви представя състав на правителство, равноотдалечен от политическите сили, неопетнени експерти, с добро име в обществото. Във ведомствата има такива хора, ще направя така, че да не се срамувате при подписването на състава на правителството”, заяви Главчев.

Той заяви, че ще продължи да следва евроатлантическата ориентация на страната.

По процедура Димитър Главчев няма срок, в който да подбере състава на Министерския съвет, но от срещата с президента стана ясно, че 7 дни е обозримият срок, за да се проведат избори 2 в 1. Шефът на Сметната палата увери президента, че ще се срещнат след 1 седмица, когато ще е готов със своето предложение за състав на кабинета.

Очакваме новият служебен премиер да изпълни сериозната заявка, която даде!

Видео: “Дневник”

Новият служебен премиер: Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции