<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Готови сме за...

Добре дошли в Шенген: От днес отпадат проверките по въздух и вода (видео)

31 Март 2024
0 236

Добре дошли в Шенген: От днес отпадат проверките по въздух и вода при пътуването до 28 европейски държави, част от Шенгенското пространство. Това са всички страни – членки на ЕС (с изключение на Кипър и Ирландия). Също и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Летище София разпространи информация, която да улесни преминаването на пътниците. 

Добре дошли в Шенген: От днес отпадат проверките по въздух и вода (видео)

Ето кои са най-разпространените фалшиви новини за Шенген (видео)

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка за сигурност. Както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

В случай, че дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент. Тоест – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Щом пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол. 

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави.

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност. 

Ето откога България ще издава шенгенски визи

Припомняме, че на 30 декември 2023 г. Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие гласува от 31 март 2024 г. за България и Румъния да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Съветът се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници. Това стана след като по-рано същия ден Австрия вдигна ветото си за приемането на двете държави. Седмица преди това същото беше направила Нидерландия.

Сега България може да се надява на продължаване на преговорите за пълно влизане в Шенген. Държава ни обаче трябва да докаже, че се справя с въздушния и морския режим. Едно от основните условия, които Австрия поставя преди да вдигне и това вето, е всички незаконни мигранти, влизащи в България и в Румъния, да бъдат регистрирани.

Видео: NOVA

Добре дошли в Шенген: От днес отпадат проверките по въздух и вода

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции