<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222173" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Добре дошли в...

Васил Терзиев: В София намерихме 242 незаконни сметища

01 Април 2024
0 185

Администрацията на Столична община е открила 242 нерегламентирани сметища. От тях над 90% са за строителни отпадъци и земна маса, съобщава кметът на София Васил Терзиев във Facebook.

Направихме 1 014 проверки на строителни обекти, издадохме 288 акта за нарушения и 216 покани за доброволно почистване. Идентифицирали сме фирмите и структурите, които изпълняват тази дейност. Част от проблемите са свързани и с липсата на място за депониране на строителни отпадъци и земни маси – в момента има само едно такова депо във Враждебна и капацитетът му е почти изцяло запълнен. Работим по няколко възможни решения на този проблем.”, пояснява Терзиев.

Васил Терзиев: В София намерихме 242 незаконни сметища
Източник: Facebook / Васил Терзиев

След подаден сигнал до “Господарите”, Столична община почисти незаконно сметище (видео)

“Идентифицирането на проблемите е само първата стъпка. В Завода за отпадъци вече направихме и втората – подобрение на операциите и процесите. Процентите на отделени рециклируеми отпадъци от бита се се вдигнали в пъти за последните месеци. Качеството на произвеждания RDF също е повишено и има интерес към оползотворяването му.“, се казва в съобщението.

Наясно съм, че трябва да работим още във всички посоки. Включително цялостната система за почистване на София, за намаляване на генерирания битов отпадък и вдигане на процента на отпадъците, които се рециклират, и въвеждането на принципа “замърсителят плаща”. Ще направим всичко това до края на годината. И ще виждаме всеки ден как София става по-чиста“, пише още кметът.

Коментарът на “Господарите”

От “Господарите” от години се борим срещу незаконните сметища и безразборното замърсяване с отпадъци. Обикновено проверки се извършват главно по документи, а за изпълнението на предписанията никой не следи. Сметищата обаче не само унищожават природата, но и са опасни за хората в близост.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Изхвърлят тонове пластмаса в депо за строителни отпадъци? (ЧАСТ 1)

Камиони изсипват нерегламентиран пластмасов боклук под носа на Столичния инспекторат (ЧАСТ 2)

Вижте какво се случва с депото във Враждебна след намесата на “Господарите” (ЧАСТ 3)

Министър Сандов: Цялата отговорност за незаконното сметище в Кюстендил е на кмета (РЕПОРТАЖ)

Незаконно сметище тормози жители на столичен квартал (РЕПОРТАЖ)

Когато отговорните институции си затварят очите, докато фирмите-замърсители правят каквото си поискат, отговорността за действие се пада на нас гражданите. Продължавайте да ни сигнализирате за всякакви подобни нередности злоупотреби на gospodari.com

Васил Терзиев: В София намерихме 242 незаконни сметища

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции