<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Премахват по...

Над 37 млн. лв. дължи ТЕЦ-а на Доган на “Булгаргаз”, запор от държавата обаче няма

01 Април 2024
0 231

Над 37 млн. лв. дължи ТЕЦ-а на Доган на “Булгаргаз”, запор от държавата обаче няма. Дългът е съдебно доказан от държавната компания. Изваден е изпълнителен лист през октомври миналата година. Вместо “Булгаргаз” да запорира сметката на длъжника и да си изтегли нужната сума, двете страни търсят споразумение. Това става ясно от отговор на енергийния министър в оставка Румен Радев. Още повече, че вземането е напълно обезпечено, както става ясно от отговора на министър Радев, информира сайтът Actualno.

Именно от недоумението, че държавната компания не пристъпва към принудително изпълнение на вземането, депутатът от ПП-ДБ Стела Николова пита какъв е размерът на сумите, които държавата плаща на „ТЕЦ Варна“ за т. нар. балансиране на системата и не може ли те да бъдат приспаднати от задължението на частното дружество. В отговора си енергийният министър отново повтаря, че „ТЕЦ Варна“ е осъдена да плати на „Булгаргаз“ дължимите суми. Става дума за главница по договор за доставка на природен газ за 2022 г., ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане, както и сторените по делото съдебни разноски.

Над 37 млн. лв. дължи ТЕЦ-а на Доган на &#8220;Булгаргаз&#8221;, запор от държавата обаче няма

Осъдиха ТЕЦ-а на Ахмед Доган за над 36 млн. лв.

Решението е влязло в сила и въз основа на него е издаден изпълнителен лист. Присъдените вземания на „Булгаргаз“ ЕАД от „ТЕЦ Варна“ са надлежно обезпечени, като стойността на предоставеното обезпечение ги покрива в пълен размер“, пояснява Радев. Той подчертава обаче, че към настоящия момент двете страни са в процес на съгласуване на споразумение за изплащане на дължимите суми съгласно съдебното решение. И също, че присъдените вземания произтичат от сключен договор за доставка на природен газ.

Уточнява, че  към днешна дата „ТЕЦ Варна“ няма вземания от ЕСО за балансираща енергия. Тоест, нямало сума, която държавата да си приспадне.

Топлоцентралата е собственост на фирмата „Сигда Инвестмънт“ АД. Притежание 50/50 между почетния председател Ахмед Доган и Данаил Папазов, министър на транспорта в правителството на Орешарски.

Припомня се, че решението на Варненския окръжен съд в полза на „Булгаргаз“ е от 3 август миналата година. С него въпросната централа е осъдена да плати на държавното дружество 35 540 900 лв. по договор за доставка на природен газ. Отделно 1 502 056 лв. трябва да плати частното дружество на държавното за разноски по делото.

Сезираха ДАНС за бездействия на „Булгаргаз“ по дълга на ТЕЦ Варна от над 37 милиона лева

Следващата инстанция, която трябва да се произнесе по спора, е Апелативният съд във Варна. Но след решение на първа инстанция ощетената страна има право да извади изпълнителен лист и да запорира имоти и банкови сметки на длъжника. На 16 октомври месец м. г. Окръжният съд във Варна разпореди да се издаде изпълнителен лист. Причината е влязлото в сила решение по спечеленото от „Булгаргаз“ търговско дело. От този момент досега са минали повече от пет месеца, а страните продължават да се споразумяват.  

Ние от “Господарите” не сме спирали да ви показваме какво се случва с нахалството на хора, които си играят с властта и правят каквото си пожелаят. Докога държавата ще бъде „майка за едни и мащеха за други”!

Над 37 млн. лв. дължи ТЕЦ-а на Доган на “Булгаргаз”, запор от държавата обаче няма

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции