<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222275" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първата школ...

Над 16 600 деца са родени по държавната инвитро програма (видео)

01 Април 2024
0 162

Над 16 600 деца са родени по държавната инвитро програма. Вече 15 години Държавният фонд за инвитро процедури помага на двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат най-голямата си мечта – да прегърнат свое дете. От съществуването на Центъра за асистирана репродукция са подпомогнати 38 000 двойки с репродуктивни проблеми, информира NOVA.

След приемането на Бюджет 2023 размерът на отпусканите средства за процедура на одобрените двойки беше увеличен на 6000 лв. Същевременно държавата продължава да поема средствата за 4 инвитро опита на едно семейство.

Над 16 600 деца са родени по държавната инвитро програма (видео)
Снимка: iStock

Родители на едно от първите деца стават Кремена и Кирил, които извървяват дълъг и труден път преди да се роди тяхната рожба. В продължение на десет години двойката мечтае да чуе заветните думи „мамо” и „тате”.

Спомням си дългото чакане пред кабинетите, надеждите, с които влизаш всеки път при лекарите, а след това и разочарованието, щом видиш негативните тестове за бременност”, разказва Кремена Миленкова.

Жената с трепет се сеща за хубавата емоция, когато за първи път вижда положителен тест за бременност.

Абсолютно вярвах, че това е моят заветен тест, който чакам в продължение на 10 години”, споделя още Милена.

Няколко минути по-късно Кирил също разбира, че ще става баща.

Като на всеки мъж ми трябваше малко повече време да осъзная какво се случва”, казва той.

Над 16 600 деца са родени по държавната инвитро програма (видео)
Снимка: iStock

Синът им Йоан се ражда на 6 август 2010 г. Точно година, след като започва да работи държавният инвитро фонд и така става едно от първите му деца.

15 години по-късно – от дълго мечтаното бебе Йоан вече е синът, който иска да отвърне със същото, с което са го дарили неговите родители.

Трудили са се много да живея хубав живот. Доколкото мога, искам да им дам хубав живот и на тях”, споделя порасналият Йоан.

Все повече деца във Варна се раждат след инвитро процедури (видео)

Над 16 600 деца са родени по държавната инвитро програма (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции