<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222306" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков: След ...

Депутатите приеха извънредно законови промени за избора на служебен премиер

02 Април 2024
0 169

На извънредно заседание парламентът прие на второ четене законопроекта за Българската народна банка. Той беше внесен днес от Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид.

Новите законодателни текстове касаят списъка с лицата, които могат да станат служебни министър-председатели. Според новите конституционни промени служебен премиер може да стане председателят на Народното събрание и управителят и подуправителите на БНБ. Както и председателят на Сметната палата и неговите заместници, омбудсманът и неговите заместници.

Денков: Тази седмица МС заседава два пъти, за да осигурим плавен преход към служебен кабинет (видео)

Новите текстове предвиждат управителят и подуправителите на БНБ, председателят на Сметната палата и неговите заместници, омбудсманът и неговите заместници да могат да станат служебни премиери без това да противоречи на законите в страната.

Депутатите приеха извънредно законови промени за избора на служебен премиер
Източник: БТА

В преходни и заключителни разпоредби на закона се правят промени в Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана.

Управителят на БНБ не иска да се въвлича в политическия процес (видео)

Важно е да се уточни, че в първоначалния си вид промените предвиждат, че след периода, в който някое от тези лица, което е приело да заеме министърпредседателския пост, приключи със задълженията си към изпълнителната власт, той или тя се завръща да довърши мандата си в БНБ, Сметната палата или като омбудсман или зам.-омбудсман.

Преди извънредното заседание без дебати и за по-малко от 20 минути правната комисия прекрои предложението потенциалните служебни премиери да излизат в неплатен отпуск. Вместо това временно ще се прекратяват правомощията им. Опозицията обяви, че така разписани промените са „по-адекватни”.

Депутатите приеха извънредно законови промени за избора на служебен премиер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции