<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222358" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След 11 вандал...

24 млн. лв. от данъците ни отиват за ремонта на скъсаната фекална тръба във Варненското езеро

02 Април 2024
0 159

24 млн. лв. от данъците ни отиват за ремонта на скъсаната фекална тръба във Варненското езеро. Държавата осигурява парите за тръбопровода за отпадни води, който минава по дъното на Варненското езеро. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

Тръбата бе поставена през 2011 година, а през 2019 г. аварира и предизвика замърсяване на акваторията.

Цената за ремонта на фекалната тръба през Варненското езеро скача все повече

24 млн. лв. от данъците ни отиват за ремонта на скъсаната фекална тръба във Варненското езеро

От общинската администрация уточняват, че 20 млн. лв. ще бъдат използвани още тази година.

Колекторът бе скъсан от преминаващ кораб през лятото на 2019 г. Причината – той не беше закопан под дъното на езерото. А това е било предвидено по проекта за изграждането му на стойност 5 млн. евро. От тях около 75% са безвъзмездно европейско финансиране по програма ИСПА). За аварията тогава пръв съобщи специализираният сайт maritime.bg.

През декември 2023 г. повдигнаха обвинение на бившия кмет на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро. То е в следствие на спуканата тръбата за отпадни води, която минава по дъното му.

Обвинени са трима души, един от които е бившият кмет на Варна – Иван Портних.

От него се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това е довело до вреди за околната среда, посочват от прокуратурата. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода. Както и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Портних е подведен под отговорност и за това, че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на възложената му работа, от което е последвала щета в особено големи размери. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Другите обвиняеми за замърсяването са Ботьо Т. – управител на “БТ-Инженеринг” ЕООД. Компанията е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците.

Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество, която е била сред членовете на Държавната приемателна комисия на проекта за изграждане на тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро. Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, за която предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. по описа на Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома.

24 млн. лв. от данъците ни отиват за ремонта на скъсаната фекална тръба във Варненското езеро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции