<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222393" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Река Дунав - ч...

Всеки може да изведе чуждо дете зад граница след влизането ни в Шенген (видео)

03 Април 2024
0 336

Всеки може да изведе чуждо дете зад граница след влизането ни в Шенген. Този факт изключително притеснява родителите.

Досега не се разрешаваше напускане на страната на малолетни и непълнолетни лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници или попечители, съгласно българския Закон за личните документи.

Добре дошли в Шенген: От днес отпадат проверките по въздух и вода (видео)

Според новите разпоредби обаче в Шегнен могат да пътуват без декларация за съгласие от родител за напускане на страната всички малолетни (до 14 г.) и непълнолетни (между 14 и 18 г.) български граждани. Това означава, че всеки пълнолетен може да изведе детето ни зад граница.

В случай на проблем с попечителството, има процедура от районния съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина. Това е в случай, че има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител. При всички останали случаи детето може свободно да пътува с придружител според разпоредбите на шенгенското законодателство.

Тази “свобода” предизвика сериозни притеснения сред родителите. Адвокати, занимаващи се със семейно право и домашно насилие, апелират да се предприемат мерки, които да предотвратят извеждането на деца извън пределите на страната ни от напълно непознати хора.

Всеки може да изведе чуждо дете зад граница след влизането ни в Шенген (видео)
Снимка: iStock

Река Дунав – част от Шенген или не? (видео)

Според адвокат Добромира Полименова родителите трябва да проявят по-голямо внимание. По нейни думи, ако едно дете не се държи необичайно, службите няма как да разберат, че то бива извеждано насилствено от страната.

“След влизането ни във въздушно-морското пространство вече няма да има паспортен контрол в рамките на Шенген. Всеки чужд човек може да изведе детето ви и няма кой да провери това. Ако самото дете се държи нормално и не буди подозрение, няма причина да бъде спрян възрастният човек, който го води и да му провери документите. Това е огромно притеснение за мен, като майка и юрист“, споделя тя.

Единственият вариант е България да предвиди изключение от правилото без декларация, а след това да се прецени дали има постоянна мярка. По законен ред е много трудно да бъде проверено дали едно дете е изведено правомерно”, обясни пред NOVA юристът. 

Коментарът на “Господарите”

Фактът, че абсолютно всеки непознат пълнолетен може да изведе детето ни зад граница наистина е изключително притеснителен. Трудно би се установило дали едно дете е принудено против волята му. Това се остнася особено за малките деца, които все още не могат да говорят. Редно е да се обърне по-сериозно внимание на шенгенските разпоредби в името на безопасността на нашите деца!

Всеки може да изведе чуждо дете зад граница след влизането ни в Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции