<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222429" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ердоган маха ...

Турските власти задържаха 90 души за участие в неразрешени демонстрации след изборите

03 Април 2024
0 58

Турската полиция е задържала 89 души в редица източни и югоизточни окръзи в страната за участие в неразрешени демонстрации след местните избори. В това число в подкрепа на поставената извън закона групировка Кюрдска работническа партия (ПКК). Това съобщи в акаунта си в социалната мрежа X министърът на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от БТА.

На 31 март в Турция се състояха изборите за местни власти. На 2 април бяха проведени редица неразрешени акции. По време на тях участниците крещяха лозунги в подкрепа на сепаратистката организация ПКК, замеряха с камъни силите за сигурност и оказваха съпротива на полицията въпреки предупрежденията.“, написа Йерликая.

Той уточни, че демонстрации и сблъсъци с полицията е имало в окръзите Ван, Хаккяри, Сиирт, Батман, Шърнак, както и в Измир. Те са свързани както с победата на кандидатите на прокюрдската партия ДЕМ в някои източни окръзи, така и със ситуацията, свързана с кмета на Ван.

Турските власти задържаха 90 души за участие в неразрешени демонстрации след изборите
Източник: istockphoto

Граждани във Ван, заедно с прокюрдски политици, са искали да участват в демонстрацията. Целта им е била да стигнат до сградата на районната избирателна комисия в подкрепа на кандидата на ДЕМ Абдуллах Зейдан, който спечели изборите. Впоследствие обаче е обявено, че изборът му е бил незаконен. Кметското място ще бъде за кандидата на управляващата партия на справедливостта и развитието, информират местните медии.

Валийството на окръг Ван реши да забрани всички демонстрации и събирания в района за 15 дни.

Според правителството прокюрдските политици имат контакти със сепаратистката организация ПКК. Групировката води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. Тя се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта.

Турските власти задържаха 90 души за участие в неразрешени демонстрации след изборите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции