<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222449" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Иранска бежа...

“Ние броим врабчетата” на 27 април (видео)

03 Април 2024
0 122

“Ние броим врабчетата” на 27 април – кампания на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Числеността на врабчетата е намаляла значително. За последните 10 години те са с 30% по-малко, отбелязват от организацията.

През октомври миналата година БДЗП представи данни от 19-годишно проучване на състоянието на широкоразпространените видове птици. Оценката на специалистите бе, че през 2022 г. общият индекс на птиците намалява с 13%, а през 2023 г. – с 14%. Сред намаляващите видове са и домашното врабче и селската лястовица.

Затова от БДЗП организират кампания за преброяване на врабчетата в България. Целта е да се установи численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас.

Защо българските градове останаха без врабчета?

&#8220;Ние броим врабчетата&#8221; на 27 април (видео)
Снимка: iStock

От организацията публикуват на своята официална страница информация за това как всеки може да се включи в преброяването. Нужни са само 10 минути. За целта се изисква регистрация, с която да бъде отбелязано мястото, където човек се намира, както и броя врабчета, които вижда. Преброяването ще се състои между 9:00 до 12:00 ч. на 27 април.

Анализът на данните ще даде отговор на въпроса какви са причините за установените тенденции, посочат от БДЗП. От организацията публикуват описателно видео, което да послужи за наръчник на всеки, който желае да се включи в преброяването.

“Насладете се на престоя си в шарения, шумен и жизнерадостен свят на врабчетата и на мисълта, че помагате те да оцелеят!”, насърчават доброволците от БДЗП.

“Ние броим врабчетата” на 27 април

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции