<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222494" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Турските вла...

Арести след акцията на ДАНС – шефката на митниците и още шестима души са задържани

03 Април 2024
0 166

Арести след акцията на ДАНС – шефката на митниците и още шестима души са задържани. Шефката на Агенция “Митници” Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов са задържани за 24 часа по Закона за МВР, предаде БНТ.

Досъдебното производство е образувано за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи. Задържаните до момента са 7, сред тях шефката на Агенция Митници Петя Банкова, заместникът ѝ Людмил Маринов и двама мъже – баща и син от Хасково. Стефан и Марин Димитрови се занимавали основно с контрабанда на цигари.

Арести след акцията на ДАНС &#8211; шефката на митниците и още шестима души са задържани
Снимка: Константин Костов/БТА

Претърсени са над 20 адреса. Близо до Пазарджик се извършва претърсване на имот, в който е открит тир пълен с цигари без бандерол. Претърсени са и имоти на Николай Николов – Паскал. Там също са открити цигари без бандерол, които съвпадат с намерените в ТИР-а. В имотите на Николов е открит и наркотик, който е реагирал на кокаин при полевия тест. Назначена е експертиза, която да потвърди това.

Агенция “Митници” е структура към Министерството на финансите. Нейната директорката Банкова беше назначена на този пост на 20 февруари. Тя и заместникът ѝ Маринов са бивши служители на ДАНС.

Арести след акцията на ДАНС &#8211; шефката на митниците и още шестима души са задържани
Снимка: Константин Костов/БТА

Около 13.00 часа в сряда Банкова излезе от сградата на агенцията. Тя се определи като “първата жертва” на новата антикорупционна комисия, допълва Свободна Европа. Комисията беше създадена през есента на миналата година. Предишната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) беше разделена на две.

Аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава“, каза Банкова пред медиите.

Банкова допусна, че вероятно случващото се е свързано с политиката и с работата ѝ. Добави, че докато е работела в ДАНС, е имала лоши отношения с директора на агенцията Пламен Тончев.

Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича контрабандните канали и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби“, коментира междувременно финансовият министър в оставка Асен Василев пред журналисти в Министерския съвет.

Акция на ДАНС и Антикорупционната комисия, обискират офиса на шефа на Агенция “Митници”

Акцията става факт, след като в продължение на месеци политическите формации, които участваха в управлението – ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, обсъждаха реформи в службите за сигурност. От ПП-ДБ настояваха и за конкретно споразумение как да се случат промените, но до такова не се стигна.

Тогава лидерите на ГЕРБ и ДПС- Бойко Борисов и Делян Пеевски, казаха, че службите за сигурност работят добре със западните партньори. Докато все течаха преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация в кабинета, Борисов обаче поиска подялба не само на министерските постове, но и на постовете в структури като митниците и данъчните.

Арести след акцията на ДАНС – шефката на митниците и още шестима души са задържани

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции