<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222557" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тайник с оръж...

Ето колко ще струва на държавата присъединяването ни към еврозоната

04 Април 2024
0 2599

Ето колко ще струва на държавата присъединяването ни към еврозоната – 500 милиона лева еднократни разходи. Толкова ще коства изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите в левове и разпространението на еврото у нас. Това става ясно от проектозакона за въвеждане на еврото в България, публикуван от Министерството на финансите.

Министерството на финансите публикува проектозакона за въвеждане на еврото

Сумата включва разходи за подготовката на институциите и системите на страната за приемане на еврото, както и различни административни разходи. 

Ето колко ще струва на държавата присъединяването ни към еврозоната
Снимка: iStock

Според документа вложените 500 милиона лева в процеса на присъединяване към еврозоната се очаква да се отплатят в бъдеще чрез по-силна икономика и по-добри възможности за страната.

Влизането в еврозоната ще бъде по-изгодно за България в дългосрочен план, тъй като ще намали разходите за превалутиране. И ще спести значителна сума от годишния бюджет, се посочва в проектозакона. 

Съгласно Националния план за въвеждане на еврото в България всеки един субект, независимо дали е частен или публичен, трябва да бъде отговорен за покриването на своите разходи, произтичащи от въвеждането на еврото, както и за своята организационна и техническа подготовка. 

Вижте какво предстои за страната ни преди приемането на еврото през 2025

Важно е уточнението, че разходите, свързани с приемането на еврото в частния сектор, няма да бъдат компенсирани от държавния бюджет. За потребителите превалутирането на банковите им сметки ще е безплатно, както и обмяната на левовете в брой в първите шест месеца след въвеждането на еврото. 

Ето колко ще струва на държавата присъединяването ни към еврозоната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции